Sekasotku, Sote ja Tähtigaala

Ylä-Savon sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä on ollut puheenaihe viime viikkoina.

Koljonvirran työntekijä vuosi julkisuuteen tiedon sairaalan ennenaikaisesta siirrosta terveyskeskukseen.

Johto tyrmistyi ja aikoi ottaa työntekijöiltä "vapaaehtoisen" suostumuksen sähköpostien lukemiseksi, jotta myyrä saataisiin paljastettua.

Lopulta Soten toimitusjohtaja Leila Pekkanen (jälki)viisaana puhalsi pelin poikki. Myyrän kaivelun annettiin olla. Ei taida olla ihan niitä kuntayhtymän tärkeimpiä tehtäviä.

ASIAA voisi puida tässäkin jutussa vielä pidempään, mutta tuntuu turhalta sen jälkeen, kun Sonkajärven kirkkoherra Markku Suokonautio on jo lyönyt naulan arkkuun.

Viikko sitten tanssittiin Iisalmessa Tähtigaalaa eli paikallista versiota Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta. Kuusi paria tanssi useamman tanssin, ja tuomarit arvostelivat, kuten ohjelmassa konsanaan. Yksi tuomareista oli Suokonautio.

Pekkanen tanssi parinsa kanssa ensimmäisen tanssin ja kuunteli tuomareiden kommentteja. Viimeisenä tanssia kommentoi kirkkoherra jotensakin seuraavaan tyyliin: "Viime viikkoina Ylä-Savossa on puhuttu, että keskeneräisiä asioita ei pitäisi kommentoida. Niinpä minäkään en kommentoi tätä tanssia."

Huumorin varjolla on hyvä käsitellä vaikeita asioita.

YLÄ-SAVOSSA on jälleen lämmitelty ajatusta neljän Sote-kunnan liitoksesta. Asia on noussut vähän väliä pinnalle varmaan viiden viimeisen vuoden ajan. Nyt alkaa olla toiminnan vuoro. Samalla vastahakoisuus Iisalmen ympäristökunnissa Vieremällä, Sonkajärvellä ja Kiuruvedellä on osin vähentynyt.

Kuntien huono talous on kuin märkä rätti, joka herättää nukkuvat luottamushenkilöt päiväuniltaan.

Liitoksessa olisi se hyvä puoli, että sosiaali- ja terveysasiat saataisiin takaisin kuntien luottamuselinten päätäntävaltaan. Samalla kunnanvaltuutetut saataisiin paremmin vastuuseen päätöksistä.

PEKKASELLA on kuntien luottamushenkilöiden vahva tuki takanaan. Ilkeämielinen sanoisi, että tuki johtuu siitä, että hän on loistava sijaiskärsijä. Oikea vanhan kansa sylkykuppi.

Toimitusjohtaja ottaa niskaan kaiken sen sonnan, joka kuuluisi todellisuudessa luottamushenkilöille. Kunnat päättävät Soten budjetista. Ei siis Pekkanen tai Sekasotku, kuten eräs iisalmelainen mummo Sotea nimitti (SS 17.11.2010).

Rehellisyyden nimessä on myös sanottava, etteivät ne Soten aikaansaamat muutokset ole tähän mennessä erityisen huonoja olleet. Ympärillä vellovat huhut ovat todellisuuden kanssa melkoisessa ristiriidassa. Huhut taas ovat johtuneet siitä tiedottamisesta, joka on ollut yhtä avointa kuin vapaamuurareiden.

KOKO SOTE lähti liikkeelle väärällä jalalla. Esimerkiksi suuri osa Kiuruveden valtuutetuista luuli vielä viime talvena, että he voivat yhä vaikuttaa siihen, mitä palveluja paikkakunnalle jää. Sote-eloa oli takana vuosi. Päätäntävalta oli jo aikaa sitten siirtynyt Soten luottamushenkilöille ja organisaatiolle.

Tätä kallista hallintohimmeliä ei olisi koskaan pitänyt perustaa, vaan kuntien olisi pitänyt tehdä rehellinen liitos. Koska tahtoa ei ollut, luotiin monimutkainen, hintava ja byrokraattinen Sekasotku.

Sen varjolla tehdään nyt ne päätökset, mitä ei kunnissa aikaisemmin uskallettu tehdä. Nyt kyllä seistään Pekkasen selän takana korvat luimussa. Siinäpä yläsavolaista johtajuutta kerrakseen.

Kirjoittaja on Ylä-Savon aluetoimittaja.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.