Sekava näytelmä ei ole kunniaksi kenellekään

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä on viime viikot esitetty sekavaa näytelmää, joka hämmentää ja ihmetyttää. Käsikirjoitus on kelvoton tai sitä ei ole edes olemassa. Rooleja on aivan liian paljon, ja kun jokainen näyttelijä vielä haluaa ohjatakin, on tuloksena huono farssi, joka uhkasi kääntyä vielä huonommaksi draamaksi.

Kyse on tietysti tuottavuusohjelman hankejohtajan tehtävistä.

Kerrataan hieman tapahtumien kulkua. Sairaanhoitopiirissä päätettiin laatia tuottavuusohjelma, jonka tavoitteena on puolittaa erikoissairaanhoidon kustannusten viiden prosentin vuosittainen kasvuvauhti. Tavoite on hyvä ja kannatettava.

Sairaanhoitopiirin virkamiesjohto pyysi tuottavuusohjelman hankejohtajaksi Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtajan Sari Raassinan. Näin kuuluu virallinen selitys. Hieman epäselväksi on jäänyt, oliko järjestelyn takana myös muita tahoja.

Joka tapauksessa sairaanhoitopiirin johtaja Risto Miettunen allekirjoitti Raassinan kanssa työsopimuksen. Kun se tuli sairaanhoitopiirin luottamushenkilöiden tietoon, he pysäyttivät prosessin. Kuntayhtymän hallituksen enemmistön mielestä tehtävään ei voinut valita johtavaa kuopiolaista kunnallispoliitikkoa.

Tämä tuli hallituksen lopulliseksi päätökseksi maanantaina. Raassinan ja sairaanhoitopiirin työsopimusta ei kuitenkaan purettu, vaan Raassina aloitti työnsä ilman toimenkuvaa. Ilmeisesti näin piti juridisista syistä menetellä, vaikka tuottavuusohjelmaan sopiikin perin huonosti, että sen toteuttaminen työllistää edes vähäksi aikaa kohtalaisen korkeapalkkaisen ihmisen ilman tälle osoitettuja tehtäviä.

Hyvä onkin, että Raassinan toimenkuvaa ryhdyttiin hahmottelemaan jo tiistaina. Toisaalla tässä lehdessä kerrotaan, että asiassa päästiin jo pitkälle.

Oleellinen kysymys kuuluu: miksi sairaanhoitopiirin johto ei varmistanut etukäteen, että Raassina kelpaa hallinnolle? Johdon valtuudet riittivät työsopimuksen tekemiseen omin päin, mutta eikö mieleen tullut, että korkeaprofiilisen poliitikon pestaaminen ilman hallinnon selkänojaa on uhkapeliä? Tämän olisi pitänyt pujahtaa myös Raassinan mieleen.

Kuopiolaisille kunnallispoliitikoille Raassinan nimitys olisi käynytkin, mutta vastarinta nousi muissa sairaanhoitopiirin kunnissa. Pelättiin, että Kuopion valta kuntayhtymässä kasvaisi liikaa, jos tärkeä tehtävä menisi kunnallisvaalien ääniharavalle, vaikka tämä ei jatkaisikaan kaupunginhallituksen johdossa.

Raassinan valintaa ehdittiin jo perustella myös omistajaohjauksen tehostamisella. Tämä peruste ei pidä. On huono tapa lisätä omistajaohjausta istuttamalla kunnallispoliitikkoja sairaanhoitopiirin tai minkään muunkaan organisaation virkoihin tai muihin tehtäviin. Omistajaohjaus on hoidettava hallinnon kautta.

Mielenkiintoista on myös se, jatkaako Raassina nyt kaupunginhallituksessa ja jopa sen puheenjohtajana. Muodollista estettä sille ei ilmeisesti ole.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.