Seksilaki ei toimi

Seksin oston parituksen tai ihmiskaupan kohteelta kieltävä laki ei ole toistaiseksi johtanut tuomioihin (Savon Sanomat 7.4.). Laki on ollut voimassa puolitoista vuotta. Tuomioita ei ole annettu, vaikka alioikeuksissa on ratkaistu seitsemän paritusjuttua sekä yksi ihmiskauppajuttu.

Kansalaisille laki ei ole siis toistaiseksi merkinnyt juuri mitään. Kun tuomioita ei ole langetettu, herää kysymys, onko laki tehokas. Monet arvostelivat aikoinaan lain säätämistä.

Lain säätäminen oli sinänsä oikein. Suomen kansainväliset velvoitteet edellyttävät, että meillä on laki, jonka avulla pystytään estämään ihmiskauppaa. Myös ihmisarvon kunnioittamisen näkökulmasta laki on tarpeellinen.

Kun eduskunta säätää lain, niin se on tarkoitettu noudatettavaksi. Toimiiko seksilaki? Noudattavatko kansalaiset sitä? Jokainen voi pohtia näitä kysymyksiä mielessään julkisuuteen tulleiden tapausten valossa.

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) ei ota kantaa lain toimivuuteen juttujen vähäisyyden vuoksi. Ministeri on turhan varovainen. Hänen olisi rehellisesti myönnettävä, ettei lainsäätäjälle ole toistaiseksi jäänyt juuri mitään käteen.

Ministeri siirtää kuitenkin vastuun asiantuntijoille. Heidän mielestään "laki on potentiaalisen hyvinkin toimiva - kysymys on siitä, että se jalkautetaan kunnolla".

Huonoa seksilaissa on, että valvonta vuotaa kuin seula. Siksi on epäiltävissä, että lakia rikotaan. Maassamme on useita muitakin lakeja, jotka on säädetty "ajan huumassa", mutta valvonta pettää. Kun eduskunta säätää lakeja, sen tulisi myös huolehtia resurssien ohjaamisesta valvontaan.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.