Seksilaki ei toimi

Seksin oston parituksen tai ihmiskaupan kohteelta kieltävä laki ei ole toistaiseksi johtanut tuomioihin (Savon Sanomat 7.4.). Laki on ollut voimassa puolitoista vuotta. Tuomioita ei ole annettu, vaikka alioikeuksissa on ratkaistu seitsemän paritusjuttua sekä yksi ihmiskauppajuttu.

Kansalaisille laki ei ole siis toistaiseksi merkinnyt juuri mitään. Kun tuomioita ei ole langetettu, herää kysymys, onko laki tehokas. Monet arvostelivat aikoinaan lain säätämistä.

Lain säätäminen oli sinänsä oikein. Suomen kansainväliset velvoitteet edellyttävät, että meillä on laki, jonka avulla pystytään estämään ihmiskauppaa. Myös ihmisarvon kunnioittamisen näkökulmasta laki on tarpeellinen.

Kun eduskunta säätää lain, niin se on tarkoitettu noudatettavaksi. Toimiiko seksilaki? Noudattavatko kansalaiset sitä? Jokainen voi pohtia näitä kysymyksiä mielessään julkisuuteen tulleiden tapausten valossa.

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) ei ota kantaa lain toimivuuteen juttujen vähäisyyden vuoksi. Ministeri on turhan varovainen. Hänen olisi rehellisesti myönnettävä, ettei lainsäätäjälle ole toistaiseksi jäänyt juuri mitään käteen.

Ministeri siirtää kuitenkin vastuun asiantuntijoille. Heidän mielestään "laki on potentiaalisen hyvinkin toimiva - kysymys on siitä, että se jalkautetaan kunnolla".

Huonoa seksilaissa on, että valvonta vuotaa kuin seula. Siksi on epäiltävissä, että lakia rikotaan. Maassamme on useita muitakin lakeja, jotka on säädetty "ajan huumassa", mutta valvonta pettää. Kun eduskunta säätää lakeja, sen tulisi myös huolehtia resurssien ohjaamisesta valvontaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.