Selvää salakatselua

Kuluneella viikolla yhdeksi Savon Sanomien verkkolehden luetuimmaksi jutuksi singahti uutinen siitä, että yhdysvaltalainen hakukonejätti Google avasi kohutun katunäkymäpalvelunsa myös Suomessa. Kyse on palvelusta, jonka avulla on mahdollisuus katsella internetissä viime kesänä otettuja kuvia lähes kaikista suomalaisista katuosoitteista.

Palvelulla on ollut valtava määrä käyttäjiä. Ihmisiä luonnollisesti kiinnostaa millä tavalla heidän oma kotinsa näkyy palvelussa. Yhtä paljon kiinnostavat tuttavien osoitteet. Uteliaisuus on tunnetusti liikkeelle paneva voima.

Suurin osa palvelussa olevista kuvista on harmittomia. Mitäpä pahaa olisi kesäisessä näkymästä Kuopion Vuorikadulta, jonka varrella sijaitsee muun muassa Savon Sanomien toimitus?

Osa kuvista on kuitenkin kiusallisia. Katunäkymä ei koostu pelkistä taloista, vaan kaduilla kulkee myös ihmisiä. Mitähän ajattelee nainen, joka on kuvattu, kun hän poistuu kuopiolaisesta erotiikkaliikkeestä? Tuliko kuljettua jonakin kesäpäivänä jossakin toisessa paikassa ja toisessa seurassa kuin kotiväki luuli?

Osa kuvista on media- ja viestintäoikeuden asiantuntijan, asianajaja Risto Rytin mielestä sellaisia, että Google on niitä kuvatessaan "ilman muuta syyllistynyt rikokseen" (Savon Sanomat 12.2.). Kuvissa esimerkiksi näkyy ihmisiä heidän omilla pihoillaan. Kyse on Rytin mukaan klassisesta salakatselutilanteesta, jonka laki kieltää.

Google on luvannut, että se poistaa kuvia ihmisten pyynnöstä. Hyvä niin. Todennäköisesti kuvien poistaminen ei kuitenkaan kaikissa tapauksissa riitä, vaan seurauksena saattaa olla myös oikeudenkäyntejä.

Kun ryhtyy julkaisemaan kuvia julkisilta paikoilta, olisi hyvä varmistua, ettei mukaan mahdu sellaisia kuvia, jotka eivät olekaan julkisilta paikoilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaikki lääkitykselle

Johtajapulmasta tulee pitkään imagotappiota

Energiamarkkinoilla on taas nähtävissä vaaran merkkejä

Suomen monitieteisin yliopisto

Malttia pöyristymisiin

Kuopion täytyy tarkastella menojakin kriittisesti

Rasismia eivoi voittaa valehtelulla

Pääministerit ja Itämeri

Kiitos talvi! – Ensin pieni flikflak-sarja, sitten ohjelmassa rintarauhasten sulatus

Postin kannattavuusei parane lakkoilulla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.