Selvä valtaosa maatiloista on hyviä työnantajia

Maatalouden kausityöläisten työolosuhteet nousevat säännöllisin väliajoin keskusteluun, ja tänä satokautena sitäkin varmemmin, kun tiloille on värväytynyt tavallista enemmän suomalaisia.

Koronakevään käännyttyä kohti kesää näytti jo uhkaavasti siltä, että osa sadosta jäisi korjaamatta, kun keskimääräisestä 16 000 hengen ulkomaalaistyövoimasta suuri osa jäisi suljettujen rajojen taakse. Sittemmin liikkuvuus on vapautunut siinä määrin, että ulkomaalaiskiintiöksi on sallittu 9 000 työntekijää.

Suonenjoen seudun marjanviljelijäin yhdistyksen puheenjohtajan Veijo Karkkosen mukaan poimijapulasta on selviydytty toistaiseksi säikähdyksellä. Ainakin alkusadonkorjuuta varten on saatu riittävästi väkeä Ukrainasta, Bulgariasta, Puolasta ja Baltian maista. Vaikeuksia on lähinnä tiloilla, jotka ovat yleensä rekrytoineet Venäjältä (Savon Sanomat 23.6.). Riuskoille suomalaisille on kuitenkin tarvetta pelloilla ja puutarhoissa. Moni etenkin vakiotöistään lomautettu onkin vastannut huutoon.

Joillekin ensikosketus maatalousalaan on ollut paha pettymys. Helsingin Sanomat (29.6.) haastatteli viittä muualta Suomesta tullutta naista, joiden mukaan pohjoissavolaisen mansikkatilan majoitustiloissa, työoloissa, sopimuksissa ja perehdytyksessä oli vakavia puutteita suhteessa siihen, mitä oli luvattu.

Väärinkäytökset ovat valitettavia yksittäis­tapauksia, joiden ei saa antaa pilata koko alan mainetta.

Itä-Suomen aluehallintoviraston tarkastaja Mika Määttänen arvioi, että räikeitä rikkomuksia on yhdellä kymmenestä tarkastetusta tilasta. Suurimmalla osalla asiat ovat kunnossa ja poimijoilla tyydyttävät olosuhteet (Yle 30.6.).

On perusteltua olettaa, että suomalaiset työntekijät, etenkin alan ensikertalaiset, puuttuvat epäkohtiin ulkomaalaisia herkemmin. Asiallisista asioista, kuten sovitusta kiinni pitämisestä, on myös oikein huomauttaa, eikä sitä pidä leimata yksioikoisesti työn vieroksumiseksi.

Ulkomaalaiset tyytyvät luultavasti vähempään eivätkä valita kuin viime hädässä, sillä heillä on pelissä usein koko vuoden pääasialliset tulot. Juuri elintasokuilu vetää kausityöntekijöitä Itä-Euroopan maista Suomeen. Taloudellisesti alisteisessa asemassa olevien ja kielitaidottomien ihmisten hyväksikäyttö saattaa houkuttaa etenkin, jos yrittäjä painii kannattavuuden kanssa. Hyväksyttävää se ei ole koskaan.

Työehtosopimukset koskevat Suomessa myös ulkomaalaisia. Tarmokas puuttuminen vilunkiin on myös maatalousalan oman edun mukaista sen poistaessa mainehaittaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaikki maahantulijat koronatestiin

Saarikko ei perinyt keveintä ministerinsalkkua

Lukashenkon asemaan murtumia

Kunnat eivät lomauta opettajia ilkeyttään

Miten Suomi muuttuu, vai muuttuuko?

Kouluverkon suunnitteluun tarvitaan parempia ennusteita

Vihreissä jälleen vetoa hallituksesta oppositioon

Lyhennysvapaita aitoon tarpeeseen

Kulmuni on köysissä

Viitostie parantuu sumppu kerrallaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.