Selvästi hyvää vuotta 2012

Valitettavan monessa suomalaisessa kodissa tätäkään joulua ei vietetty ilman ämpärillistä alkoholia. Nykyisin on yhä yleisempää, että alkoholiongelmaisten cocktailiin sotketaan myös lääkkeitä ja huumeita. Osassa näistä perheistä meno äityy hurjaksi, josta suurimman henkisen taakan kantavat lapset.

Ensi- ja turvakotien liitto ry:n Pidä kiinni -hoitojärjestelmä tarjoaa apua raskaana oleville naisille ja vauvaperheille. Raha-automaattiyhdistys tukee tätä järjestelmää, jolla autetaan äitejä kohti päihteettömyyttä. Samalla perheitä tuetaan vanhemmuudessa ja vältetään mittaamaton määrä inhimillistä kärsimystä lapsen ja tämän lähipiirin osalta.

Kuten köyhyys, myös päihteiden käyttö näyttää periytyvän sukupolvelta toiselle. Kierre on saatava poikki!

Sikiön tai vauvan kannalta on erittäin tärkeää mitä aikaisemmin päihdeongelmainen äiti saadaan ohjattua hoitoon.

Raskauden ensimmäiset kuukaudet ovat ratkaisevia, kuten myös lapsen kolme ensimmäistä elinvuotta. Tuona aikana lapsen fyysinen ja psyykkinen kehitys joko mahdollistetaan tai vaarannetaan vakavasti. Tästä syystä varhainen puuttuminen johtaa parhaaseen lopputulokseen yksilön ja myös kuntatalouden kannalta.

Pohjois-Savossa apua päihdeongelmallisille perheille tarjoavat ensikoti Pihla ja avopalveluyksikkö Amalia. Kunnallisen lastensuojelutyön osuutta kokonaispanoksesta ei sovi unohtaa. Selkeä tunnustus kuuluu siis kuntien sosiaalityöntekijöille ja neuvoloiden henkilökunnalle. Arvokasta työtä tekevät myös päihdeongelmaisten lähiverkostot.

Pidä kiinni -hoitojärjestelmän tulokset ovat olleet rohkaisevia: Asiakasperheistä noin yksi kolmasosa kuntoutuu hyvin ja jatkossa riittää lähiverkoston tuki. Toinen kolmannes tarvitsee lisäksi muita tukitoimia.

Jo yhden huostaanoton kumulatiivinen hinta yhteiskunnalle on huomattava, joten työllä on selvä taloudellinen peruste. Jäljelle jäävän kolmanneksen osalta huostaanottoa ei voida välttää, mutta tässäkin tapauksessa lapsen sijoitus voidaan tehdä yhteisymmärryksessä vanhempien kanssa.

Tilanteen tunnustaminen ja hyväksyminen onkin jo osa positiivista lopputulosta. Henkisistä haavoista ei pääse syntymään yhtä vakavia verrattuna äkilliseen huostaanottoon.

Lastensuojelulakiin tehtiin vuonna 2010 muutos, jolloin ennakoiva lastensuojeluilmoitus tuli mahdolliseksi. Tällä parannettiin lapsen oikeuksia raskausaikana, jolloin päihdeongelmainen odottava äiti voitiin ohjata hoitoon jo ennen lapsen syntymää.

Hoidon vastaanotto perustuu kuitenkin täysin äidin vapaaehtoisuuteen, joten lastensuojelulaki astuu täysimääräisesti voimaan vasta lapsen syntymästä napanuoran katkaisun jälkeen. Äidin itsemääräämisoikeus ajaa siis vielä syntymättömän lapsen oikeuksien edelle.

Peräänkuulutin lakiin tältä osin tarkennusta sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikolta jo viime vaalikauden loppupuolella Lahdessa. Lain päivitys luvattiin tuolloin suullisesti lähiaikoina. Nähtäväksi jää mitkä ovat muutoksen yksityiskohdat ja lopullinen toteutusaikataulu.

Kirjoittaja on Helsingin yliopiston tutkijatohtori ja Kuopion kaupunginvaltuutettu.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaikki ympäristökäyttäytymisen lajit

Kansa kuului Talvivaarassa

Penkkiurheilijan onnenpäivät alkavat

Talouden suhdanne ei ehkä kääntynytkään vielä

Vanhankissanpäivät

Pahat, rumat ja päästöttömät

Soten kaatuminen närästäisi Pohjois-Savossa

EU:n on muodostettava oma ääni maailmanpolitiikassa

Vienti rahoittaa hyvinvointia

Kun evoluutio meni pieleen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.