Selvitys on hyvä alku

Keitele, Pielavesi, Tervo ja Vesanto saattavat ryhtyä selvittämään kuntaliitoksen hyötyjä ja haittoja. Neljän kunnan kunnanjohtajat aikovat esittää selvityksen tekemistä omille kunnanhallituksilleen.

Kunnanjohtajat puhuvat häveliäästi ”kilpailukykyselvityksestä” tai ”esiselvityksestä” ja korostavat, että tarkoitus on vain tuottaa tietoa päätösten tueksi. Juuri siitähän kaikissa kuntaliitosselvityksissä on kyse.

Selvitykset, kutsuttiinpa niitä sitten millä nimellä tahansa, ovat tarpeellisia, jotta kunnat voisivat miettiä omaa tulevaisuuttaan enemmän tiedon kuin tunteen pohjalta. Selvitykset eivät vielä merkitse sitä, että kuntaliitos toteutuisi.

Samanlaisia selvityksiä joutunevat lähivuosina tekemään muutkin pohjoissavolaiset kunnat. Nilakan kunnat ovat oivaltaneet, että oma-aloitteisuus antaa enemmän liikkumatilaa kuin ylhäältä annettu pakko.

Selvitys saattaa johtaa uuden Nilakan kunnan syntymiseen. Kunta ei vielä olisi suuri, asukkaita olisi vain runsaat 12000.

Uuden kunnan syntyminen ja itse asiassa jo kuntaliitoksen selvittäminen asemoi kuitenkin Nilakan kuntia eri tavalla kuin, mitä valtiovarainministeriön kuntaosasto on tehnyt. Ministeriön karttaharjoituksissa Pielavesi joutuisi selvitystyöhön Iisalmen kanssa. Nyt katse on kuitenkin enemmän Kuopioon päin.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Aikuisen Isis-väen paluuta ei pidä edistää

Mayn ero ei riitä avaamaan brexit-umpisolmua

Hoblaa, huudahti Antti Rinne

Huawei-boikotti haastaa esineiden internetiä

Pohjanmaan ihmetauti

KYSin hieno tarina ansaitsee lujaa tukea jatkossa

Kirkon kohtalon kysymykset

Sivuutetut suivaantuivat

Oppilaille palautettava oikeus numeroarvioon

Tervetuloa kansainväliset talentit

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.