Selvitys on hyvä alku

Keitele, Pielavesi, Tervo ja Vesanto saattavat ryhtyä selvittämään kuntaliitoksen hyötyjä ja haittoja. Neljän kunnan kunnanjohtajat aikovat esittää selvityksen tekemistä omille kunnanhallituksilleen.

Kunnanjohtajat puhuvat häveliäästi ”kilpailukykyselvityksestä” tai ”esiselvityksestä” ja korostavat, että tarkoitus on vain tuottaa tietoa päätösten tueksi. Juuri siitähän kaikissa kuntaliitosselvityksissä on kyse.

Selvitykset, kutsuttiinpa niitä sitten millä nimellä tahansa, ovat tarpeellisia, jotta kunnat voisivat miettiä omaa tulevaisuuttaan enemmän tiedon kuin tunteen pohjalta. Selvitykset eivät vielä merkitse sitä, että kuntaliitos toteutuisi.

Samanlaisia selvityksiä joutunevat lähivuosina tekemään muutkin pohjoissavolaiset kunnat. Nilakan kunnat ovat oivaltaneet, että oma-aloitteisuus antaa enemmän liikkumatilaa kuin ylhäältä annettu pakko.

Selvitys saattaa johtaa uuden Nilakan kunnan syntymiseen. Kunta ei vielä olisi suuri, asukkaita olisi vain runsaat 12000.

Uuden kunnan syntyminen ja itse asiassa jo kuntaliitoksen selvittäminen asemoi kuitenkin Nilakan kuntia eri tavalla kuin, mitä valtiovarainministeriön kuntaosasto on tehnyt. Ministeriön karttaharjoituksissa Pielavesi joutuisi selvitystyöhön Iisalmen kanssa. Nyt katse on kuitenkin enemmän Kuopioon päin.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kilpailuttamisissa hinta ei voi olla ainoa valintaperuste

Lypsykoneessa

Rinneturmia ei voi mitenkään kokonaan estää

Voi tikkerperkele

Kristittyjen pitää sopia perheriitansa

Anne Berner on keskustalle ongelma loppuun asti

Savolainen hulluus luo elämää

Ruokaturvallisuus säilyy vain jatkuvalla työllä

Kaikki ympäristökäyttäytymisen lajit

Kansa kuului Talvivaarassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.