Selvitys on hyvä alku

Keitele, Pielavesi, Tervo ja Vesanto saattavat ryhtyä selvittämään kuntaliitoksen hyötyjä ja haittoja. Neljän kunnan kunnanjohtajat aikovat esittää selvityksen tekemistä omille kunnanhallituksilleen.

Kunnanjohtajat puhuvat häveliäästi ”kilpailukykyselvityksestä” tai ”esiselvityksestä” ja korostavat, että tarkoitus on vain tuottaa tietoa päätösten tueksi. Juuri siitähän kaikissa kuntaliitosselvityksissä on kyse.

Selvitykset, kutsuttiinpa niitä sitten millä nimellä tahansa, ovat tarpeellisia, jotta kunnat voisivat miettiä omaa tulevaisuuttaan enemmän tiedon kuin tunteen pohjalta. Selvitykset eivät vielä merkitse sitä, että kuntaliitos toteutuisi.

Samanlaisia selvityksiä joutunevat lähivuosina tekemään muutkin pohjoissavolaiset kunnat. Nilakan kunnat ovat oivaltaneet, että oma-aloitteisuus antaa enemmän liikkumatilaa kuin ylhäältä annettu pakko.

Selvitys saattaa johtaa uuden Nilakan kunnan syntymiseen. Kunta ei vielä olisi suuri, asukkaita olisi vain runsaat 12000.

Uuden kunnan syntyminen ja itse asiassa jo kuntaliitoksen selvittäminen asemoi kuitenkin Nilakan kuntia eri tavalla kuin, mitä valtiovarainministeriön kuntaosasto on tehnyt. Ministeriön karttaharjoituksissa Pielavesi joutuisi selvitystyöhön Iisalmen kanssa. Nyt katse on kuitenkin enemmän Kuopioon päin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

EU-armeijaa pidetään hähmäisenä federalistien unelmana – Sotilaallinen yhteistyö on kuin tilkkutäkin ompelemista

Koulureppujen tarina

Tuomio puhdistaa ilmaa Puolustusvoimissa

Sateenkaariväen sanomaa ei voi enää vaientaa

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.