Selvitys on tarpeen

Savon Sanomat kertoi kuluneella viikolla laajasti siitä, miten Keskusrikospoliisi on avannut ja jäljentänyt toistatuhatta Kuopion huumepoliisin lähettämää tai saamaa sähköistä viestiä. Näin KRP on tehnyt huumepoliisin virkarikosepäilyjä tutkiessaan.

Viestien lukumäärä ei sinänsä ole hälyttävää. Kysymyksiä sen sijaan herättää, että avattu ja jäljennetty on tutkinnassa olevien huumepoliisien mukaan myös sellaisia viestejä, joiden liittymistä tutkittavaan asiaan on vaikea ymmärtää.

KRP on jäljentänyt muun muassa Savon Sanomien toimittajan ja poliisien välisiä viestejä, jotka koskevat kokonaan muita asioita. Myös kuopiolaisten poliisien saamia vihjeviestejä on KRP:n hallussa olevassa aineistossa.

Kuopiolaiset huumepoliisit ovat tehneet eduskunnan oikeusasiamiehelle tutkintapyynnön asiasta. Vielä ei tiedetä, mihin tutkintapyyntö johtaa, koska oikeusasiamies ei ole ehtinyt perehtyä asiaan.

Huumepoliisien ja sivullisten oikeusturva edellyttää, että asia selvitetään perinpohjin. On esimerkiksi vakavaa, jos viestien avaamisen yhteydessä on murrettu lähdesuojaa, joka on turvattu lainsäädännöllä. Toimittajien ammattijärjestö Journalistiliitto vaatiikin, että KRP:n menettelystä on aloitettava rikostutkinta.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio taas muistuttaa, että poliisikaan ei saa kerätä ja tallentaa tarpeetonta tietoa. Selvitettävää tapauksessa siis riittää.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.