Senioriasiamies tarvitaan

Vähemmistöillä, lapsilla ja kuluttajilla on oma asiamiehensä valvomassa näiden ryhmien etuja. Samoin tasa-arvon ja tietosuojan toteutumista paimentaa tähän tehtävään nimitetty riippumaton virkamies.

Suomen Senioripuolue on nyt esittänyt oikeusministeri Tuija Braxille (vihr.) jättämässään aloitteessa seniorivaltuutetun viran perustamista.

Kiistämätön ja tunnettu tosiasia on, että vanhusten määrä kasvaa voimakkaasti. Toki vanhusten etuja ajamassa on monia järjestöjä, sekä poliittisesti sitoutuneita että sitoutumattomia, mutta pirstaleisen edunvalvonnan on vaikea saada riittävästi näkyvyyttä.

Lapsiasiavaltuutettuna syksyllä 2005 aloittanut Maria Kaisa Aula on jo ehtinyt osoittaa, miten tehokkaasti asiaansa paneutuva virkamies voi toimia tietyn kansalaisryhmän etua valvoessaan ja tuodessaan epäkohtia esille ja julkiseen keskusteluun.

Seniorivaltuutettu tai vanhusasiamies, miten vain, voisi tarkkailla esimerkiksi eläkkeiden tasoa ja vanhustenhoidon tilaa ja tehdä niistä parannusehdotuksia viranomaisille ja eduskunnalle. Tehtäväkenttää riittäisi jo nyt ja tulevaisuudessa yhä enemmän.

Vanhusten ei pidä jäädä hiljaiseksi ja vähään tyytyväksi ryhmäksi, joka passiivisesti odottaa, mitä päättäjät suvaitsevat tarjota. Lasten tavoin vanhukset ovat ryhmä, jonka ääni päätöksenteossa kuuluu huonosti.

Luonnollisesti aloitteen vastaanottanut Brax ei voinut luvata mitään. Senioripuoleen ehdotusta ei kuitenkaan pitäisi haudata, ei ainakaan sen vuoksi, että sen takana on pienpuolueista pienimpiä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.