Sensuuri iski rockiin

Läntisissä demokratioissa sananvapaus eli vapaus esittää oma mielipiteensä kuuluu perustuslaillisiin oikeuksiin. Ikävä kyllä, jopa joissakin EU:n jäsenmaissa lainsäädännöstä löytyy piirteitä, jotka paremmin sopisivat diktatuureihin. Yksi esimerkki on Unkarin medialaki, joka antaa maan valtapuolueelle keinot säädellä uutisvälitystä.

Todella heikosti asiat ovat joissakin EU:n ulkopuolella olevissa eurooppalaisissa maissa. Venäjällä median omistus on keskittynyt valtapuoluetta lähelle oleville. Oppositio ei saa ääntään kuuluville.

Valko-Venäjää kukaan ei edes yritä väittää demokratiaksi. Sen mukaista on myös meno presidentti Aleksandr Lukashenkon itsevaltaisesti hallitsemassa maassa.

Suomen Tietotoimisto välitti tiistaina ranskalaisen tietotoimiston AFP:n välittämän uutisen, jonka mukaan Valko-Venäjä on kieltänyt vastarintahenkisen rockmusiikin soittamisen radiokanavilla. Mitään kieltolistoja ei etukäteen laadita. Tiedotusministeriöstä soitetaan radioasemalle ja kerrotaan, että joku kappale tai esiintyjä on boikotissa tästä eteenpäin.

Tietäähän sen miten tuossa käy. Internetiä valtiot eivät enää kykene sataprosenttisesti valvomaan. Siksipä Valko-Venäjälläkin musiikkia ladataan verkosta, mistäpä muualta. Muurit madaltuvat.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.