Sensuuri iski rockiin

Läntisissä demokratioissa sananvapaus eli vapaus esittää oma mielipiteensä kuuluu perustuslaillisiin oikeuksiin. Ikävä kyllä, jopa joissakin EU:n jäsenmaissa lainsäädännöstä löytyy piirteitä, jotka paremmin sopisivat diktatuureihin. Yksi esimerkki on Unkarin medialaki, joka antaa maan valtapuolueelle keinot säädellä uutisvälitystä.

Todella heikosti asiat ovat joissakin EU:n ulkopuolella olevissa eurooppalaisissa maissa. Venäjällä median omistus on keskittynyt valtapuoluetta lähelle oleville. Oppositio ei saa ääntään kuuluville.

Valko-Venäjää kukaan ei edes yritä väittää demokratiaksi. Sen mukaista on myös meno presidentti Aleksandr Lukashenkon itsevaltaisesti hallitsemassa maassa.

Suomen Tietotoimisto välitti tiistaina ranskalaisen tietotoimiston AFP:n välittämän uutisen, jonka mukaan Valko-Venäjä on kieltänyt vastarintahenkisen rockmusiikin soittamisen radiokanavilla. Mitään kieltolistoja ei etukäteen laadita. Tiedotusministeriöstä soitetaan radioasemalle ja kerrotaan, että joku kappale tai esiintyjä on boikotissa tästä eteenpäin.

Tietäähän sen miten tuossa käy. Internetiä valtiot eivät enää kykene sataprosenttisesti valvomaan. Siksipä Valko-Venäjälläkin musiikkia ladataan verkosta, mistäpä muualta. Muurit madaltuvat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.