Separatistit juhlivat vaalejaan

Kaakkois-Ukrainassa itsenäisiksi julistautuneet Donetskin ja Luhanskin alueet onnistuivat todennäköisesti vakiinnuttamaan hieman asemaansa sunnuntaina järjestetyillä vaaleilla. Vaalien voittajiksi julistettiin odotetusti separatistijohtajat Aleksandr Zahartšenko ja Igor Plonitski.

Vaalit olivat osa sotaa alueen herruudesta. Aiemmin Minskissä solmitun tulitaukosopimuksen mukaan Ukrainan piti järjestää alueen paikallisvaalit myöhemmin tänä vuonna. Nyt separatistit osoittivat, ettei vähäinenkään yhteistyö Ukrainan kanssa niitä kiinnosta.

Venäjä on ilmoittanut kunnioittavansa vaalien tulosta, Ukraina taas pitää koko äänestystä farssina.

Ukrainan mukaan Venäjä on vahvistanut sotilaallista läsnäoloaan kapina-alueella. Venäjä tukee Donetsin ja Luhanskin separatistihallintoa myös taloudellisesti. Vaalien jälkeen separatistien itsetunto onkin korkealla. Minskin sopimuksella voi sen sijaan vaikka pyyhkiä pöytää, niin vähän siitä on jäljellä.

Venäjä harjoittaa nyt aktiivista ”hajoita ja hallitse” -politiikkaa murentamaan Euroopan itää sisältä päin.

Tuskin Venäjä kuitenkaan on halukas liittämään Donetskin ja Luhanskin alueita itseensä samoin kuin Krimillä tapahtui. Voittoihin nähden operaation hinta olisi sekä poliittisesti että taloudellisesti aivan liian kallis.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.