Show Me the Money

Hallitus ei pääse eroon Kreikka-vakuuksista, vaikka kuinka haluaisi. Jutta Urpilainen on pohtimassa talousasioita maailman johtavien talousviisaiden kanssa Bilderberg-ryhmän mukana. Jyrki Katainen ei puolestaan juuri nyt halua spekuloida sillä, miten käy Suomen vakuuksille, jos Kreikan velkoja ryhdytään järjestelemään uudelleen.

Jos on tällä hetkellä päivän sana. Siitä on Suomessa pitänyt tähän saakka huolen Timo Soini. Epäilyissään hän ei ole ollut yksin, mutta varmasti kriittisyydessään kovaäänisin. Koska Soini on moittinut, varoittanut ja manannut niin yleisellä tasolla, on vaikeata jälkikäteen arvioida, missä kaikessa hän oli oikeassa ja missä väärässä. Varmaa on, että Soini pääsee sanomaan ainakin kuuluisat sanat: ”Mitäs minä sanoin.”

Jossittelu oli kovaa jo kolme vuotta sitten, kun monet talousoppineet epäilivät Kreikan finanssipolitiikan kiristämistä. Useiden ekonomistien ja taloustieteilijöiden mielestä Kreikan velat olisi pitänyt jo tuolloin järjestellä uudelleen.

Wall Street Journalin käsiinsä saama ja julkaisema IMF:n salainen muistio paljastaa, että valitun linjan epäilijöitä oli IMF:n sisälläkin.

Muistion mukaan velkojen järjestely olisi maksanut vähemmän kuin finanssipolitiikalla kurittaminen.

Voittaneen näkemyksen mukaan Kreikan ongelmat yritettiin rajata Kreikkaan. Jälkikäteen ajatus ei enää tunnukaan yhtä hyvältä, mutta näillä mennään siihen saakka, kunnes velkoja aletaan järjestellä.

Tällä hetkellä Euroopassa ei ole ketään, joka voisi sanoa, miten Kreikalle käy. Eikä kenelläkään tunnu olevan käsitystä siitä, saako Suomi koskaan Kreikan tukieuroja takaisin, saati niille mitään tuottoa.

Urpilaisen ja virkamiesten vakuutteluilla ei ole nyt mitään merkitystä. Heidän olisi selvästi osoitettava, missä ne luvatut vakuusrahat ovat.

Siihen saakka toiset uskovat vakuuksiin ja toiset eivät.

Kreikan tilanne on tukala, vaikka Suomessa vieraileva pääministeri Antonis Samaras sanoo luottamuksen Kreikkaan olevan palautumassa. Tällä hetkellä Kreikan säilyminen eurossa näyttää jo paljon todennäköisemmältä kuin vuosi sitten. Varmaa se ei silti ole vieläkään.

Kreikka on sopeuttanut julkista talouttaan rajusti karsimalla byrokratiaa, leikkaamalla palkkoja, kitkemällä korruptiota ja nostamalla veroja. Löysiä on otettu pois sellaisella vimmalla, että se on pantu merkille myös komissiossa, EKP:ssä ja IMF:ssä.

Palkintona on se, että yksi tärkeä luottoluokittaja on jo parantanut Kreikan luottoluokitusta.

Tavallisten kreikkalaisten arjessa juuri mikään ei ole helpottunut neljän vuoden säästökuurin aikana. Nuorisotyöttömyys on yli 60 prosenttia ja yleinen työttömyysastekin lähentelee 30 prosenttia. Kreikkalaiset ovat väsyneitä ja tylsistyneitä, sillä valonpilkahdukset ovat harvassa.

Jos jotain hyvää pitää väkisin hakea, niin kreikkalaiset turvaavat ystäviin ja sukulaisiin. Moni nuori aikuinen on joutunut palaamaan vanhempiensa kotiin, kun itsenäinen elämä ei onnistu toimeentulovaikeuksien takia.

Samarasin vieraillessa helteisessä Suomessa jatkuu vänkkäys siitä, millaiset vakuudet meillä on.

Jotenkin tuntuu kohtuuttomalta syyttää valtiovarainministeriön virkamiehiä, Urpilaista ja hallitusta salailusta tai virheistä. Varmaankin kaikki tekivät parhaansa hankalassa tilanteessa.

Kritiikki on kuitenkin ymmärrettävää ja perusteltua. On nimittäin tolkutonta yrittää vaientaa tai vähätellä epäilyjä, kun ne on esitetty. Kovin viisasta ei ollut myöskään se, että Urpilainen antoi aikoinaan ymmärtää Suomen saaneen täydet vakuudet ja paremmat ehdot kuin muut maat.

Ei ole hyväksi, että asioiden todellinen laita paljastuu näin isolla viiveellä. Hallitus olisi voinut heti kertoa, millaisia riskejä ja mahdollisuuksia sopimukseen sisältyy.

Hallituksen track record viestinnässä on aivan hirvittävä.

Missä tilanteessa hallitus on viestinyt onnistuneesti? Sanokaa mielessänne onnistumisen kohdalla hep, kun luette seuraavaa listaa: kehysriihi, Kreikka-vakuudet, sote-uudistus, kuntarakenneuudistus...

Kuka näitä hallituspoliitikkoja ja virkamiehiä oikein neuvoo julkisuushallinnassa? Miten sekin saatiin näyttämään kiusalliselta, että valtiovarainministeriö käytti ulkopuolisia juristeja asiakirjojen laatimiseen?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.