Sibelius, rock ja Suomi-pop

Torstaina liputettiin itsenäiselle Suomelle, tänään tehdään kunniaa säveltäjä Jean Sibeliukselle ja hänen myötään kaikelle suomalaiselle musiikille.

Joulukuinen Sibeliuksen ja musiikin päivä on vuotuisen ajankierron tuorein juhla- ja liputuspäivä yhdessä maaliskuisen Minna Canthin ja tasa-arvon päivän kanssa ja toukokuisen Eurooppa-päivän kanssa. Paineita on varmasti liputuspäivien lisäämiseen edelleen, mutta joku raja pitää myös siinä pitää. Joku voi olla sitä mieltä, että juoksijasuuruus Paavo Nurmi olisi liputuksen arvoinen, vaikka suomalaisten nykyinen menestys yleisurheilussa sinällään on jäänyt viime vuosikymmeninä varsin vaisuksi.

Jos urheilussa on taannuttu, niin musiikissa on sen sijaan noustu sen sijaan melkeinpä mestariluokalle. Seitsemän sinfonian Sibelius on edelleen suurin yksittäinen menestyjä, mutta hänen vanavedessään tulee tukku kansainvälisesti arvostettuja säveltäjiä, orkesterinjohtajia ja yksittäisiä solisteja kirkkaista naissopraanoista jyliseviin miesbassoihin. Erityisesti suomalainen ooppera on voimissaan, kiitos paljolti Savonlinnan jokakesäisten oopperajuhlien.

Klassinen musiikki on kuitenkin vain yksi osa menestyvää suomalaista musiikkia. Eurovision laulukilpailuissa saavutukset ovat paria poikkeusta lukuun ottamatta vaatimattomat. Sen sijaan raskaan sarjan heavy rock ja suomalainen uuskansanmusiikki ovat valloittaneet vankan sijan maailmalla. Kotimaassa jyllää radiokanavilla kevyt Suomi-pop kyllästyksiin asti.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.