Sibelius, rock ja Suomi-pop

Torstaina liputettiin itsenäiselle Suomelle, tänään tehdään kunniaa säveltäjä Jean Sibeliukselle ja hänen myötään kaikelle suomalaiselle musiikille.

Joulukuinen Sibeliuksen ja musiikin päivä on vuotuisen ajankierron tuorein juhla- ja liputuspäivä yhdessä maaliskuisen Minna Canthin ja tasa-arvon päivän kanssa ja toukokuisen Eurooppa-päivän kanssa. Paineita on varmasti liputuspäivien lisäämiseen edelleen, mutta joku raja pitää myös siinä pitää. Joku voi olla sitä mieltä, että juoksijasuuruus Paavo Nurmi olisi liputuksen arvoinen, vaikka suomalaisten nykyinen menestys yleisurheilussa sinällään on jäänyt viime vuosikymmeninä varsin vaisuksi.

Jos urheilussa on taannuttu, niin musiikissa on sen sijaan noustu sen sijaan melkeinpä mestariluokalle. Seitsemän sinfonian Sibelius on edelleen suurin yksittäinen menestyjä, mutta hänen vanavedessään tulee tukku kansainvälisesti arvostettuja säveltäjiä, orkesterinjohtajia ja yksittäisiä solisteja kirkkaista naissopraanoista jyliseviin miesbassoihin. Erityisesti suomalainen ooppera on voimissaan, kiitos paljolti Savonlinnan jokakesäisten oopperajuhlien.

Klassinen musiikki on kuitenkin vain yksi osa menestyvää suomalaista musiikkia. Eurovision laulukilpailuissa saavutukset ovat paria poikkeusta lukuun ottamatta vaatimattomat. Sen sijaan raskaan sarjan heavy rock ja suomalainen uuskansanmusiikki ovat valloittaneet vankan sijan maailmalla. Kotimaassa jyllää radiokanavilla kevyt Suomi-pop kyllästyksiin asti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.