Siilinjärvi toivoo suuria lentoaseman seudulta

Siilinjärven kunta suuntaa toivorikkaita odotuksia Rissalan lentoaseman ympäristöön suunniteltuun Woodhope­ Siilinjärvi -kokonaisuuteen, jonka maankäyttöä koskeva esiselvitys esiteltiin maanantaina. Arkkitehtitoimiston visiossa Iso-Jälän järven niemelle tulisi noin 1 500 asukasta ja asuinrakennusten lomaan yritystilojen, matkailupalveluiden ja liikuntapaikkojen keskittymä. Puurakentamisen edelläkävijäksi tähtäävä Woodhope-hanke maksaisi kaikkiaan 500 miljoonaa euroa, johon kunta osallistuisi infrarakentamisen 20 miljoonan osuudella.

Näyttävät suunnitelmat komeine havainnekuvineen herättävät lähes väistämättä perisavolaisia epäilyksiä herrojen haaveista. Vääräleuat saattavat todeta Woodhopen osuvaksi nimeksi, sillä toivoa totisesti tarvitaan. Kertahan ei ole ensimmäinen, kun Rissalan ympäristön profiilia halutaan nostaa. Kymmenen vuotta sitten lentoaseman yhteyteen rakennettu Järviterminaali sulkeutui vuonna 2015 kolmannen yrittäjän todettua paikan kannattamattomaksi. Pääväyliltä katsottuna Rissalan–Toivalan seutu näyttäytyy teollisuusalueena, mutta esimerkiksi Joensuuntien yrityspuisto ei ole levinnyt odotusten mukaisesti.

Lisää kriittisiä kysymyksiä voidaan esittää. Onko lentoaseman lähialue houkuttava vaihtoehto asumiseen, kun nykyistenkin asukkaiden tiedetään kärsivän lentomelusta? Riittäisikö majoituspalveluille kysyntää, kun Kuopion huomattava kapasiteetti sijaitsee aivan vieressä?

Toisaalta Siilinjärveä ei pidä liikaa moittia rohkeista ajatuksista, joissa kunta toteuttaa pohjimmiltaan perustehtäväänsä. Päättäjien on katsottava myös kauas tulevaisuuteen ja mietittävä, miten elinvoima säilyy ja mieluiten kasvaa. Arkkitehtisuunnitelmia teettämällä ja kaavoittamalla kunta tekee asioita mahdolliseksi. Kun pintaa vähän raaputetaan, Woodhopenkin suunnitelmat kuuluvat tähän välttämättömään peruskunnon ylläpitoon.

Lopulta rakennuttajat ja muut yrittäjät sekä mahdolliset asukkaat ja asiakkaat ratkaisevat, miltä osin ja missä muodossa Woodhope-kylä toteutuu. Jos myönteinen kierre lähtee käyntiin esimerkiksi vetonaulaksi ajatellun hulppean liikuntahallin rakentamisella, paljon muutakin hyvää voi tulla todeksi. Jos Finnpulpin sellutehtaan perustaminen Kuopion Sorsasaloon varmistuu, se antaa oman kasvusysäyksensä. Asuntomessujen onnistunut hakeminen olisi jo oma lukunsa.

Siilinjärven kiinnostus Rissalaa kohtaan on ymmärrettävä, sillä kunta haluaisi päästä kiinni lentoaseman kautta kulkeviin mutta pääasiassa Siilinjärven ohittaviin ihmisvirtoihin. Hanke on kunnan mielestä seudullinen. Tosiasia kuitenkin on, että tällä hetkellä Siilinjärvi ja Kuopio kilpailevat asukkaista hidastuneen väestönkasvun oloissa. Myös hiljattain paljastuneiden malmivarantojen synnyttämä epävarmuus Yaran kaivosalueen laajenemisesta kaukana tulevaisuudessa työntää kaavoituksen painopistettä kuntakeskuksesta etelän suuntaan.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mikä ei muutu

Kolmannen asteen ratkaisu

Automatkoista halutaan entistä turvallisempia

Kokemus korvaa määrän Savon EU-ehdokkaissa

Vaaleissa hävinnytkin on ihminen

Nyt vihaa poistamaan

Verotuksen suuresta linjasta kehitteillä konsensus

Notre Dame yhdisti Ranskan ja kristikunnan

Valinnat on tehty

Mestarien jäljillä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.