Siirtolaiset tulilinjalla

Siirtolaisvastaisten Ruotsidemokraattien saamat 20 paikkaa valtiopäivillä ovat olleet paha järkytys ruotsalaiselle kansankodille, koko maailman ihailemalle folkhemmetille. Vanhojen puolueiden ja tiedotusvälineitten on ollut äärimmäisen vaikeaa löytää oikeaa suhtautumistapaa puolueeseen ja ihmisiin, jotka avoimesti kiistävät kohta satavuotisen kansankodin ihanteet ja tavoitteet.

Kuten tiedetään, ongelmat eivät tule yksin. Ruotsidemokraatteja huomattavasti pahempi riesa ovat nyt kuukausi vaalien jälkeen ne mystiset laukaukset, jotka kajahtelevat Skoonen maakunnan keskuksen Malmön öisillä kaduilla ja joiden tähtäimessä ovat kaupungissa asuvat maahanmuuttajat.

Kukaan ei ole menettänyt vielä henkeään, mutta yö yöltä yhä useampi vierasmaalainen mies tai nainen on saanut osuman kehoonsa. Puolensataa poliisia jäljittää tiiviisti ampujaa, josta tiedetään vain, että hän on 20-40-vuotias mies ja että hän kantaa mukanaan isokaliiberista pistoolia. Siirtolaisasioista vastaava ministeri on tullut Tukholmasta tutustumaan tilanteeseen ilman, että hänellä olisi mitään ratkaisua poliittisesti kiusalliseen tilanteeseen.

Suomea on totuttu pitämään yhtenä Euroopan väkivaltaisimmista maista. Rasistisilta rikoksilta olemme kuitenkin välttyneet, koska siirtolaisia on meillä hyvin vähän. Sen sijaan Ruotsissa muualta tulleita on jo yli miljoona eli enemmän kuin joka kymmenes koko väestöstä.

Tilanne on Ruotsissa tänään olennaisesti toinen kuin 1960-luvun lopulla, jolloin maahan tulvehti hetkessä satoja tuhansia suomalaisia töihin tehtaisiin. Isänmaalliset ruotsalaiset haukkuivat heitä kyllä "finnjäveleiksi", mutta siihen rasisminsa pysähtyi: kenenkään ei tarvinnut pelätä henkeään, kuten nyt on laita Malmön siirtolaislähiöissä. Ruotsin kansainväliselle maineelle Malmön ampumiset ovat tuhoisa takaisku, vaikka niiden tekijäksi osoittautuisi vain yksittäinen sekopää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.