Siirtomaksuista ei pitäisi tehdä piiloveroa

Uutinen Savon Voima -konsernin aikeesta jakaa omistajilleen 9,5 miljoonaa euroa osinkoja herättää närää yhtiön asiakkaissa. Keskimäärin kymmenen prosenttia kallistuvan sähkönsiirtohinnan nostoa on perusteltu maakaapeloinnin investointitarpeella, mutta huomattava osa korotuksista tuloutetaankin voittoina kuntien pohjattomaan kassaan.

Asiasta sukeutui myös keskustapuolueen jäsentenvälinen mittelö, kun kansanedustajat Seppo Kääriäinen ja Hannakaisa Heikkinen kyseenalaistivat osingonjaon mittakaavan. Savon Energiaholding Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja keskustavaikuttaja Ossi Martikainen puolusti linjausta muun muassa sillä, että kunnille maksettava tulo suojaa sähköverkon julkista omistajuutta. Hänen mukaansa kuntaomistaja käyttää voitot joka tapauksessa yleishyödyllisesti.

Martikainen tulee perustelussaan oikeastaan tunnustaneeksi, että Savon Voiman hinnoittelulla on piiloveron luonne. Hyvää asiassa on se, että maksujen korotukset päätyvät kuntien kautta suurelta osin yhteiseksi hyväksi.

Sähköverkon kaltainen luonnollinen monopoli kannattaa juuri tästä syystä pitää julkisessa omistuksessa. Surullisen kuuluisa Caruna-tapaus toissa vuodelta muistuttaa yksityisomistuksen riskeistä. Yhtiön hulppeita hinnannostoja seurannut keskustelu johti viime vuonna siirtohintojen 15 prosentin vuotuiseen korotuskattoon. Martikainen muistuttaa, että kymmenen prosentin korotukset jäävät kyseisen katon alapuolelle.

Maltti olisi silti paikallaan piiloverossakin. Kuntalaisen näkökulmasta ei ole väliä, tuleeko rasite kotitaloudelle verona vai sen kaltaisena, käytännössä pakollisena maksuna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

EU-armeijaa pidetään hähmäisenä federalistien unelmana – Sotilaallinen yhteistyö on kuin tilkkutäkin ompelemista

Koulureppujen tarina

Tuomio puhdistaa ilmaa Puolustusvoimissa

Sateenkaariväen sanomaa ei voi enää vaientaa

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.