Siisteyttä ja palvelua, kiitos!

Ajelimme Etelä-Saksassa, kylissä ja kaupungeissa. Suurin hämmästyksen aihe tällä kertaa oli yleinen siisteys ja heti toisena loistava palvelu ja ystävällisyys.

Miten mukavaa on kävellä idyllisissä kylissä ja suurkaupungin kaduilla, kun jaloissa ei ole roskan roskaa, eikä kulmilla pursua lommoille potkittuja roskiksia.

Terassit ja kahvilat ovat siistejä. Ei korjaamattomia astiaröykkiöitä pöydillä, ei paperisiivoa lattioilla. Ei likaisten astioiden palautuskärryjä nurkissa eltaantuneine ruuantähteineen.

Talot ovat kunnossa, eikä niiden seinissä ole spreijattuja töhryjä. Julkiset paikat, penkit ja puistot ovat kunnossa, istutukset ehjiä. Vanhaa on korjattu ja uutta rakennettu pieteetillä.

Erityinen hämmästyksen aihe olivat julkiset vessat, jotka ovat siistejä suurissa massaturistikohteissakin. Ei lorotuksia lattioilla ja käsipyyhe aina saatavilla.

Tämä ei tarkoittane sitä, että kaikki saksalaiset olisivat tavoiltaan esimerkillisiä. Siivoustyö sen sijaan on siellä ihan eri arvossa kuin meillä.

Suomalaiset elävät edelleen kuin siat vatukossa.

Turha on vedota läntisen ja itäisen kulttuurin rajapintaan. Että kaikki johtuu siitä, kun olemme Venäjän takapiha. Kyllä jo on ollut riittävästi aikaa sivistyä ja oppia, ettei kaikkea roinaa kanneta nurkan taakse ja tiputeta käsistä mihin sattuu.

Julkisten paikkojen siivottomuus ja kehno palveluasenne on osaltaan huonon kasvatuksen seurausta. Ei arvosteta, eikä kunnioiteta yhteistä hyvää. Ei ole arvoja.

Toisaalta se johtuu siivous- ja palvelualoilla bisnestä tekevien tahojen voiton maksimoinnista. Siivousala on viime vuosina kasvanut voimakkaasti, kun julkiset tahot ovat ulkoistaneet ja kilpailuttaneet tämänkin palvelun.

Vaikka ala on kasvanut, ei se tarkoita sitä, että siivoajien määrä olisi lisääntynyt. Päin vastoin. Jotta voittoa jäisi entistä enemmän viivan alle, luuttua heiluttaa yhä pienempi porukka. Siinä jäävät nurkat helposti pyyhkimättä.

Ala ei palkkauksen suhteen ole niitä motivoivimpia. Vielä viime syksynä siivoojan minimipalkka oli 1 280 euroa kuukaudessa.

Siivottomuus johtuu myös siitä, etteivät ravintolat ja muut julkiset paikat satsaa siisteyteen. Siisteys ja palvelu eivät ikään kuin kuulu myyntiartikkeliin. Miksi siivota, kun raha jää ilmankin haaviin?

Erehdyin Saksassa eräässä ravintolassa palauttamaan itse astioita, kun olen suomalaisen koirakoulun käynyt. Tajusin oitis erehdykseni, sillä muut asiakkaat tuijottivat ihmeissään touhuani.

Siellä palveluun kuuluu, että tarjoilija huomaa asiakkaan heti ja ottaa ystävällisesti vaihtoehtoja esitellen tilauksen vastaan ja seuraa ruokailun kulkua. Laskua ei odotella puolta päivää. Tämä on kulttuuri sekä halvoissa että kalliissa paikoissa. Asiakas on kuningas.

Miksi me Suomessa suostumme siihen, että ruokalista viskataan eteemme kuin koiralle luu, samalla kun tarjoilija vaihtaa kollegansa kanssa viikonloppukuulumisia. Asiakas on siinä välissä hankala rasite.

Tai miksi suostumme siihen, että pöydällä on edellisten asiakkaiden kaaliraasteet ja omamme voimme itse hakea nurkassa olevasta ruokintakaukalosta? Miksi palautamme itse astiat keräilyvaunuihin?

Suomessa ruoka ja kahvi ovat niin kalliita, että niihin pitäisi ilman muuta sisältyä kunnon palvelu.

Vielä esimerkki Saksasta. Münchenin Englantilaisessa puistossa on 4 000-6 000 asiakkaan ulkoilmaravintola. Asiakas hakee ruokansa ja oluensa palvelupisteistä. Ne eivät jonoudu, sillä tiskien takana on runsaasti työntekijöitä.

Siivoojatyöparit seuraavat ruokailun etenemistä puistopuiden katveessa. Tyhjät astiat ja roskat korjataan välittömästi.

Kaikissa pöydissä on tuhkakupit. Saksassa tupakointi on aivan yleistä julkisilla paikoilla, mutta tupakantumppeja ei maassa loju.

Ravintolan vessassa käy päivässä yhtä paljon asiakkaita kuin suomalaisella suurella musiikkifestarilla. Vessassa siivooja ohjaa vapaaseen koppiin. Toinen ojentaa käsipyyhettä pesualtailla, joita koristavat tuoreet ruusut maljakoissa. Kiitokseksi siisteydestä annetaan 30 senttiä pöydällä olevalle lautaselle.

Miettikääpä, millaisia ovat meillä ravintoloiden, huoltoasemien ja yleisötapahtumien wc-tilat?

Työllisyyttä hoidetaan Suomessa keinotekoisesti isolla rahalla. Pukkaa projektia ja kurssia, joista monet ovat silkkaa silkkoa.

Mitä jos vaatisimme vaihteeksi palvelua ja siisteyttä vastikkeeksi rahoillemme? Kieltäytyisimme itsepalvelukulttuurista.

Syntyisi paljon oikeita työpaikkoja ihan tarpeesta.

Kirjoittaja on Savon Sanomien uutistoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.