Sijoittaja non grata

Liikemies Seppo Remeksen karkotus Venäjältä maaliskuussa on hyvin huolestuttava uutinen (Helsingin Sanomat 1.4.). Karkotus on selkeä merkki siitä, että Venäjä sulkee talouselämän ovia länteen vähitellen, mutta määrätietoisesti.

Kiuruvedeltä lähtöisin oleva Remes on erittäin tunnettu sijoittaja Venäjällä. Hän istuu 20 venäläisyhtiön hallituksessa. Hänellä on myös konsulttiyhtiö. Remes on asunut Venäjällä vakituisesti 22 vuotta.

Ennen Remestä Venäjä on karkottanut esimerkiksi öljy-yhtiö BP:n johtajan Bob Dudleyn ja Hermitage Capital Managementin johtajan Bill Browderin, jonka karkotuskokemuksistaan kirjoittama kirja Red Notice ilmestyi äskettäin suomeksi.

Suomen ulkoministeriö alkoi saman tien selvittää karkotustapauksen taustoja. Syytä onkin. Tunnetun, arvostetun ja vieläpä palkitun yritysjohtajan nimeäminen ei toivotuksi henkilöksi (persona non grata) on poikkeuksellisen voimakas toimi Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:ltä.

Toinen Venäjällä tunnettu savolainen liikemies Pekka Viljakainen sanoo toisaalla tässä lehdessä, että ei ole omissa töissään ja projekteissaan havainnut asenteiden kovenemista siksi, että hän on ulkomaalainen. Se on toki rauhoittava tieto, mutta Remeksen tapauksen mikään ei ole niin epävarmaa kuin varma.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Valevarusmies palveluksessa

Ilmastotoimissa on vaara ajautua umpikujaan

Voiko seurakuntaa kutsua harrastusyhdistykseksi?

Brexit-neuvotteluissa varauduttava pahimpaan

Kiistelty saarnamies saapuu

Revontulten väriliukumaloisteita

Helle helli kotimaan matkailua

Alkon asema riippuu etämyynnin tulkinnasta

Populismin turistiluokka

Kaikkien aikojen vaalit

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.