Sikakiekon uho ja tuho

Tuttava ihmetteli, miten joku jaksaa katsoa kaikki KalPan kotipelit. Juuri ehdin vastata hänelle ja puolustella iloisen taitokiekon katsomisen viihteellisyyttä, kun tuli tiistai. Ja KalPa-HIFK-peli.

Peli ei ollut vierasjoukkueen osalta urheilua, vaan noloa sikakiekkoa.

Jälkipyykki jatkuu yhä, kun HIFK:n päävalmentaja Kari Jalonen vielä torstain lehdissä kertoi kuin Matti Vanhanen konsanaan, ettei muista, mitä on sanonut, missä ja kenelle, mutta KalPan kannattajissa varmaan on vika, jos jotain on sattunut.

Jos Jalonen ei muista, ehkä 4 519 katsojasta jokunen muistaa nähneensä ja kuulleensa jotain HIFK:n tekemisistä.

Otetaanpa esimerkki: Jo ennen ensimmäisen erän puoliväliä huomioni kiinnittyi HIFK:n pakkiin, joka näytti seuraavan jotain aivan muuta kuin sitä mustaa lätkää, johon muiden huomio pääasiassa kohdistui.

Eräänkin kerran kaveri ryntäsi pelin ollessa jo poikki KalPan Ville Varakkaan perään, mutta tuomari luisteli väliin ennen kuin hifkiläinen sai selin ollutta Varakasta kiinni.

Toisessa erässä pelin ollessa keskeytyksissä sama puolustaja kävi kierroksilla yksinään ja pelin jatkuessa säntäsi heti vaanimaan kädet ojossa KalPan pelaajia - useimmiten Sami Kapasta. Ryntäilijä ei vain pysynyt perässä, joten homma kuivui usein kasaan.

Kolmannessa erässä jysähti. Taklaus päähän. KalPan pelaaja selvisi vammoitta, mutta ainekset vakavaan loukkaantumiseen olivat isot. Ja se jykevä pakki: Teko oli tahallinen, suunniteltu ja läpi pelin haettu mahdollisuus yrittää aiheuttaa vamma toiselle pelaajalle.

Sätkijäkaveria seuratessani mieleen tuli Jere Karalahti. Onkohan Jeren jauhopussi jäänyt HIFK:n pukuhuoneeseen?

Ei kukaan normaaleilla hermoradoilla varustettu ihminen käyttäydy kuin suutarina räjähtelevä pommi.

Ja se Jalosen vastuu: Jos satunnainen katsoja hätkähtää HIFK:n puolustajan läpi pelin jatkunutta yritystä saada kiinni ja vammauttaa KalPan pelaajia, luuleeko joku, ettei oma päävalmentaja huomaa sätkyilyä?

Jalonen näki, tiesi, salli ja näytti yllyttävän pelaajaa tarkoitukselliseen vaanimiseen, joka johti päähän kohdistuneeseen taklaukseen. Eikä tämä ollut ensimmäinen kerta.

Se on törkeää käytöstä urheilun, yhteiskunnan tai minkä tahansa mittapuun mukaan. Siksi iso joukko 4 519 katsojasta buuasi Jaloselle ja niille pelaajille, joiden tyyli oli kuin ote moottoripyöräkerhojen välisistä nyrkkihippasista.

Vastaavaa mielenilmausta ei ole koettu runkosarjan aikana!

Monttu Pubissa ja fanikatsomossa jupistaan ja melskataan jatkuvasti, mutta sieltä ei Kuopiossa ääni tunnu kantavan katsomon pitkille sivuille. Nyt pitkien sivujen enemmistö vihelsi HIFK:lle jopa seisaaltaan ja antoi KalPalle taputukset oikean jääkiekon pelaamista.

Kuopion vahvuus on, että katsojat maksavat juuri jääkiekon näkemisestä. Eräässä pelissä katselinkin tarkemmin ympärilleni. Viereisillä tuoleilla näkyi nykyisiä ja eläköityneitä yritysjohtajia, pari kulttuurivaikuttajaa, rouva turkissa, KalPa-paitaisia lapsia, kolme mensalaista, opiskelijoita ja duunareita...

Missään ei ole niin tasa-arvoinen kuin kiekkokatsomossa. Siellä ovat herrat ja narrit rinnakkain. KalPan peleissä muuten merkittävä osa katsojista on naisia - toisin kuin etelän nyrkkijoukkueilla.

Toki menestys on yksi tärkeä tekijä, mutta tärkein katsomoiden täyttäjä on lopulta KalPan päävalmentaja Pekka Virta. Noh, ei kukaan tule katsomaan turkulais(!)miestä, mutta hänen Kuopioon lanseeramaansa pelityyliä tulee.

Taitokiekko on liikkuvaa ja parhaimmillaan iloistakin viihdettä, jossa on yksinkertaisesti paljon katsottavaa.

Jääkiekossa myös oikeudenmukaisuus toteutuu niin kuin tiistai-illan tulos kertoi. Kiitos Virran ja kumppaneiden, HIFK:n peittoamisesta silkan taidon ja liikkeen avulla jäi hyvä mieli pitkäksi aikaa.

Kirjoittaja on Savon Sanomien uutistoimittaja.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.