Siksi, että olemme Suomesta

Suomi hävisi jalkapallon EM-karsintojen alkajaisiksi Moldovalle, vaikka Romanian ja Ukrainan välissä sijaitsevan entisen neuvostotasavallan piti enemmänkin vaatia pintahikeä kuin olla tosikoitos kisapaikoista taisteltaessa. Alkuviikosta MM-finalisti Hollanti tarjosi odotetusti kylmää kyytiä. Suomalaispallistien otteet näyttivät paremmilta kuin muutamaa päivää aiemmin, mutta vain näyttivät. Tosiasia on, että maailmantähdet jättivät pari vaihdetta käyttämättä.

Ylen studiokommentaattoreille tunnustus siitä, että he uskaltavat sanoa asian niin kuin se on. Suomella ei yksinkertaisesti ole tällä hetkellä niin hyviä pelaajia, että jalkapallon arvokisapaikka on realistinen. Hollannissa näytti, että pieni tappio ja nolla pistettä tyydyttää. Sellaisista lähtökohdista pelataan karsintoja, mutta pysytään laulukuorossa varsinaisista kekkereistä.

Toisin on maksullisen Maikkarin formulaselostajien. Heikki Kovalaisen 19. sijasta ja pujottelukepin toimesta on paha hehkuttaa, mutta sitä ne poloiset yrittävät. Hommaa ei helpota, että valtaosa katsojista on kokenut Mika Häkkisen ja Kimi Räikkösen menestysvuodet suorina lähetyksinä.

Sitten vielä ikiformula-analyytikko Erkki Mustakari meni niilouttaan puolustelemaan Ferrarin tallimääräystä lajiin kuuluvaksi, vaikka tallin sisäinen sopupeli on ainakin toistaiseksi nimenomaisesti kiellettyä. Tovi Mustakarin kommentista kilpailun tuomaristo langetti italialaistallille 100 000 dollarin sakon.

Tallimääräyksellä Ferrari suosi kaiken lisäksi Fernando Alonsoa , joka syrjäytti Räikkösen tallissa espanjalaispankin miljoonilla.

Olisiko Erkin ollut viisasta riisua laput silmiltä ja pohtia, olisiko pitänyt olla enemmän niin sanotusti isänmaan kuin Ecclestonen asialla? Katsojalukuja ajatellen vastauksesta ei ole epäselvyyttä.

Suomalainen penkkiurheilija tottui menestykseen vuosikymmenet. Urheilu on ollut kansallisen itsetunnon peruspilareita.

Mutta nyt kun ei kulje oikein missään. Ei mäessä, ei juoksuradalla, eikä tuttuun tapaan edes ladulla. Ralliteilläkin käsite "maailman nopein kansa" alkaa olla hupaisa, kun ranskalaista lappaa ohi vasemmalta ja oikealta.

Miksi meidän pitää kannustaa suomalaisia, aivan aiheellinen kysymys saattaa kuulua. Ei ainakaan toistuvien pettymysten tai joukon jatkeena olemisen takia. Kyseessä pitäisi sentään olla huippu-urheilu, ja asialla kansakunnan parhaat kyvyt.

Ilmeisin vastaus on tietysti, että olemme suomalaisia. Niinpä on asetettu viisijäseninen työryhmä pohtimaan huippu-urheilun kehittämistä. Hyvä.

Varmaa vain on ainoastaan se, että työryhmän tulokset näkyvät vasta vuosien kuluttua.

Entä jos työryhmistä ja projekteista huolimatta menestys ei tästä tokene?

Meillä ei ole sitäkään mahdollisuutta, että ryhdytään rahalla rälläämään ostamalla parhaat urheilijat ja valmentajat. Näinhän toimii vaikkapa Real Madrid, joka teki ensimmäiseksi sopimuksen portugalilaisvalmentaja Jose Mourinhon kanssa. Itseään täynnä oleva Mourinho laittoi siirtolistalle jättiseuran kestotähtiä ja osti tilalle parhaiksi katsomiaan pelaajia hintaan ja kansallisuuteen katsomatta.

Tarkoitus on näet menestyä, eikä nostaa kansallistunnetta ainakaan pelaajien kansallisuuden kautta.

Samalla kaavalla pienessä mittakaavassa on toiminut tällä kaudella KuPS. Vaihtelevasti keltapaitaan sitoutuneita afrikkalaispelaajia on ollut kuopiolaisten riveissä ennätysmäärä. Omista kasvateista vakituisen pelipaikan ovat hankkineet vain Pietari Holopainen ja Atte Hoivala .

Toimintavasta voi olla monta mieltä, mutta noin yleisesti voi todeta, että yleisö tykkää, jos omat menestyvät.

Suomi on pieni maa pienillä voimavaroilla.

Onko menestysnälkäisen penkkiurheilijan ainoa toivo, että kannattaa antaumuksella jotain suurseuraa tai valovoimaista urheilijapersoonaa tuli se mistä tahansa?

Onhan meillä jo nyt vannoutuneita saksalaisen tai brasilialaisen jalkapallon ystäviä. Joitakin viehättää Barcelona, toisia Manchester United. Jääkiekossa on tarjolla taiturimainen Venäjä versus Kanadan tähtitarha?

Tulevaisuudenkuva voi hyvinkin olla tuo, jos suomalainen aikoo todellisesta urheilumenestyksestä nautiskella yksittäisiä sinivalkoisia poikkeuksia lukuunottamatta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.