Silmänruokaa

Suomessa on poikkeuksellisen runsaasti ympärivuotista kulttuuritarjontaa verrattuna moniin muihin maihin. Se on myös jakaantunut alueellisesti suhteellisen tasaisesti ympäri Suomea. Kesä muodostaa vielä erityisen aktiivisen kauden taidenäyttelyineen, teattereineen ja musiikkijuhlineen.

Jokaiselle kulttuurin nälkäiselle on varmasti tarjolla jotain nautittavaa. Tänäkin vuonna on perinteiseen tapaan useilla paikkakunnilla avattu kesänäyttely. Osa niistä on kauan toimineita ja asemansa vakiinnuttaneita, mutta joukossa on myös uusia yrittäjiä.

Kesänäyttelyt ovat pelkästään suomalainen ilmiö, joka sai alkunsa 1960-luvulla kuvanveistäjä Aimo Tukiaisen kesähuvilallaan Purnussa järjestämillä näyttelyillä. Purnua seurasivat mm. Suvi-Pinx ja Mataristo Sysmässä, Retretti Punkaharjulla, Pyrri Savonlinnassa, Pyhäniemi Lahdessa ja Salmela Mäntyharjulla.

Näille kaikille on ominaista ja yhteistä, että näyttelytoimintaa on paikkakunnalla vain kesäaikana. Kesän näyttelyihin tulee katsojia etelän asutuskeskuksista suurin joukoin. Toivottavasti myös kuopiolaiset ymmärtävät, ettei kulttuurin kääntöpiiri ole Kallansilloilla tai Pitkälahdessa.

Jotkut näyttelyjen järjestäjät ovat asettaneet tavoitteekseen suuret kävijämäärät ja kaupallisuuden.

Toiset taas ovat tyytyneet vähäiseen mainontaan, pienempiin katsojalukuihin ja satsanneet ennen muuta laatuun ja kokeellisuuteen. Eräät taas ovat asettaneet yleväksi tavoitteekseen pelkästään alueellisen taidekasvatuksen.

Kaikkia näitä näyttelyjä tarvitaan ja ne varmasti tahollaan ruokkivat omalla erilaisuudellaan toinen toistensa olemassaoloa. Näyttelyjen järjestämisessä on kesänäyttelypaikoilla taidemuseoiden ja -gallerioiden rinnalla oma paikkansa ja tehtävänsä, eivätkä ne kilpaile keskenään.

Näyttelyitä katsellessa herää kysymyksiä mm. hyvästä mausta, mieltymyksistä ja taiteen ymmärtämisestä.

Ainakin nykytaiteesta puhuttaessa kuulee usein sanottavan, että enhän minä ymmärrä mitä tuo teos esittää. Näin kommentoivat näkemäänsä asialle vihkiytymättömät. Sen sijaan taiteen ammattilaisilta, toimittajilta ja tutkijoilta löytyy monenmoisia selityksiä teosten merkityksestä ja sisällöistä.

Joskus teosta avaava teksti voi olla ajatuksia herättäviä, toisinaan taas pelkkää tajunnanvirtaa tai korukieltä, jota kirjoittaja itsekään ei arvattavasti käsitä. Leevi Haapala totesi Kiasman nykytaidemuseon taannoisen Kuvien jälkeen -näyttelyn luettelokirjassa osuvasti, että "mitä tyhjempi kuva, sitä enemmän taidepuhetta sen ympärille sopii".

Jos teos ei esitä mitään konkreettista, niin turha siitä on myöskään esittävää etsiä. Harva varmaan vanhaa suomalaista ryijyä katsellessaan aprikoi sen värikenttien sisältävän jotain suurempaa ja ihmeellisempää kuin vain sen mitä silmä todella näkee. Eikö esteettinen nautinto voisi jo sinällään olla riittävä?

Vaikeakin teos saattaa avautua katsojalle, jos siihen jaksaa paneutua. Usein ei riitä, että näyttelyn kiertää vain kertaalleen ja nopeasti läpi. Suosittelen mieluummin ensin rauhassa katselemaan koko näyttelyn teos teokselta.

Sen jälkeen voi tutustua mahdollisen näyttelyluettelon tekstiin, joka osaltaan avaa teosten lähtökohtia ja tavoitteita. Sen jälkeen voi vielä palata uudestaan teosten luo ja rauhassa katsoa näyttelyn uudestaan. Jos aikaa löytyy, on hyvä palata teosten äärelle uudestaan vielä muutaman päivän kuluttua.

Silloin vaikeakin näyttely tekee katsojaan mahdollisesti uudenlaisen vaikutelman. Halusimmepa sitä tai emme, niin taide muokkaa osaltaan maailmaa. Sen vuoksi taideteoksia katseltaessa on syytä hiukan pohtia, minkälaisista ajattelun lähtökohdista teokset syntyvät.

Kirjoittaja on Suomen ortodoksisen kirkon Joensuun piispa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.