Silmät korvat velkaa täynnä

Tunnustan. En ole käynyt siellä, missä kaikki muut ovat kaikesta päättäen käyneet. Asuntomessuilla. Mutta lupaan parantaa tapani lähipäivien aikana. Peliaikaa on jäljellä parisen viikkoa paikata kuopiolaisena tämäkin aukko yleissivistyksessä. Siellä sitä sitten tulee todistettua, millaiset kotiolot kaupunginjohtajalla ja hevimuusikolla ovat.

Aivan statistiksi asuntomessuasioissa en suostu nytkään. Kuulun siihen sankkaan joukkoon, joita messut kiinnostivat jo ennen kuin ne ehättivät alkaa. Upea Saaristokatu tuli katsastettua päästä päähän samoin kuin asuntomessualueen rakentuminen.

Homma eteni havaintoni mukaan kuten rakennusprojektit yleensäkin. Sitä enemmän kiirettä mitä lähempänä valmistumisajankohta oli. Työmailla tehtiin loppuviilauksia iltamyöhälle tai pikemminkin yömyöhälle saakka.

Valmiilla messualueella käymätönkin sen huomaa. Lopputuloksesta ei voi olla kuin tyytyväinen. Messualueesta tuli Kuopion käyntikortti: nykyaikaista, prameaakin asumista vesistön äärellä.

Sitten rintamamiestalojen huokeaa rakentaminen ei ole Suomessa ollut. Sen todistavat myös Kuopion asuntomessut. Messuille ovat syntyneet jälkimarkkinat. Lehtitietojen mukaan myynnissä olevien kohteiden hinnat vaihtelevat 350 000 euron hujakoilta aina yli miljoonaan euroon. Halvimpaankin vaihtoehtoon kiinnipääseminen olisi markka-aikana vaatinut yli kahden miljoonan euron satsausta.

Rantatonteista pyydetään 160 000 euroa. Ja kun tontin päälle pystytetään talo edes jonkinlaisilla mausteilla, kyyti on useimmalle palkkatöissä käyvälle vilpoista. Se on hyvä muistaa, kun sisustuslehdistä vaikutteita saatuja unelmia ryhdytään muuttamaan arkitodellisuudeksi.

Moni on toteuttanut ja toteuttaa unelmiaan Saaristokaupungissa muuallakin kuin asuntomessuilla. Kun Saaristokaupunkia kiertää, väistämätön kysymys kuuluu, kuinka monta lainaneuvottelua alueen rakentaminen on edellyttänyt.

Asuntolainaa kattojen alla asuvilla on hoidettavaksi vuosikymmeniksi eteenpäin.

Kun Suomen talous hyytyi pahemman kerran pari vuotta sitten, asuntojen kysyntä heikkeni sekin, mutta heijastusvaikutukset asuntomarkkinoille jäivät kuitenkin vaisuiksi.

Tilastokeskuksen kuluttajabarometrin mukaan ihmiset luottivat oman perstaskunsa kestävyyteen. Ja kun vielä pankeistakin sai kansainvälisten elvytystoimien ansiosta lainaa halvemmalla kuin koskaan, mikäs siinä oli asuntonäyttöissä pasteerata. Tilanne oli kuin yllyttäisi karhun avonaiselle hunajapurkille.

Ei siis ihme, että valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) on esittänyt virkansakin puolesta huolensa suomalaisten velkaantumisesta. Velkojen määrä suhteessa kotitalouksien käytettävissä oleviin tuloihin on korkeampi kuin koskaan ja kaiken lisäksi kohoaa vauhdilla.

Kataisen huolestumisen taustalla on se, etteivät suomalaiset ottaisi kantaakseen sellaisia luottoja, joiden maksaminen tulee jo nyt näköpiirissä olevasta ilmeisestä syystä hankalaksi.

Sellainen ilmeinen syy on korkotason nousu. Jos joku laskee asuntolainansa hoitamisen nykyisen 1,4 prosentin 12 kuukauden euriborin varaan lisättynä pankin marginaalilla, jännitystä elämään ei enää tarvitse hakea Hitchcockin elokuvista.

Korkomuoti muuttuu. Puolisentoista vuotta kestänyt matalien korkojen trendi väistyy. Se tarkoittaa velalliselle helposti useiden kymppien lisälaskua joka kuukausi. Kaikenlainen muunlainen luulottelu on epä-älyllistä haahuilua.

Sitten on vielä se tylsä arki, jota on elettävä unelmien kodissakin.

Ei ole lainkaan harvinaista, että asuntolainaa maksetaan koko työuran ajan. Jos maksuvarat on mitoitettu liian ahtaiksi, vanne alkaa kiristyä pään ympärillä.

Näkkileipä maistuu näkkileivältä niin lähiöyksiössä kuin rantatontilla olevassa luksuskiinteistössä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.