Siltaromahdus muistuttaa huoltotarpeesta

Järkyttävässä Genovan moottoritiesillan romahduksessa kuoli tiistaina ainakin 35 ihmistä. Onnettomuutta pidettiin odottamattomana ja yllättävänä, mutta esimerkiksi Liikenneviraston silta-asiantuntija Heikki Lilja arvioi äkillisen romahduksen olevan mahdollinen liitososien pettämisen vuoksi, kun sillassa on paljon niveliä (Savon Sanomat 15.8.). Juuri sellainen Morandin silta oli.

Yli 50 vuotta vanha silta oli todettu ränsistyneeksi seitsemän vuotta sitten tehdyissä tutkimuksissa. Silta on sen jälkeen kuitenkin peruskorjattu, joten toistaiseksi on mahdotonta varmuudella sanoa, mikä lopulta romahdutti sillan.

Onnettomuus saa liikenneinfrasta vastuulliset kääntämään katseensa siltoihin myös Suomessa. Liikennevirasto on tosin perehtynyt siltojen kuntoon perusteellisesti esimerkiksi sen jälkeen, kun vuonna 2016 Kemijärvellä piti purkaa lähes valmis silta betonin laatuongelmien vuoksi. Selvitystyö kohdistui 93 suureen ja vilkasliikenteiseen siltaan, joista yksikään ei ole ainakaan sortumisvaarassa (Savon Sanomat 9.6.).

Suomalainenkin siltaromahdus on silti nähty tänä kesänä. Repoveden kansallispuistossa Lapinsalmen riippusilta vaurioitui, kun sen kiinnitysankkuri petti heinäkuun alussa. Tapaus sai Metsähallituksen tarkastamaan kaikkien vastuullaan olevien 38 riippusillan kunnon elokuun loppuun mennessä.

Sekä Genovan että Repoveden onnettomuudet muistuttavat siltojen kunnon säännöllisen tarkistamisen tarpeellisuudesta. Huoltotoimiin on selvästikin syytä sisällyttää myös rakenteiden testaus, Repovedellä esimerkiksi kuormittamalla ankkurointia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sopua ja ymmärrystä appelsiinista

Tekojään kanssa möhlittiin monella tapaa

Tavoitteet ilman keinoja luovat poliittista kitkaa

Paljon melua tyhjästä Mun Oulussa

Vanhukset eivät tarvitse almuja vaan hoitoa

Discohile ja tunteiden nuottiavain

Politiikan ja juridiikan raja testaa oikeusvaltion

Tolkun ihmisen kunnianpalautus

Itä-Suomen yliopisto vasta teroittamassa kynsiään

Kouluverkkoselvityksen alkulämmöt

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.