Siltoja rakentamaan

Elämme tulevaisuuden kuntatalouden ja kuntalaisten hyvinvoinnin kannalta ratkaisevia aikoja.

Tulevana perjantaina on tarkoitus julkaista lopullinen valtiosihteeri Martti Hetemäen karsintalistaesitys kuntien tulevasta palvelurakenteesta.

Keskeistä tulee olemaan Suomen hallituksen näkemys listan toteutettavuudesta.

On kansallisesti välttämätöntä reagoida julkiseen kestävyysvajeeseen.

Tilanne on johtanut kuntapalvelujen kevennyspaineisiin.

Kuntarahoitus ei muuten riitä.

Ministeriöiden syksyinen heppoinen kyhäelmä kuntatehtävien tai -velvoitteiden vähentämiseksi jäi kauaksi miljardin euron tavoitteesta ja veti vesiperän.

Tämän vuoksi listan kasaus lapioitiin valtiovarainministeriön virkamiehille. Tiukassa paikassa tämä näyttää olevan maan tapa. Raimo Sailaksen paikalla on vain Hetemäki.

Kuntien palvelukuormaa helpottavat kevennykset ovat välttämättömiä.

Samalla on myönnettävä, että kuntapäättäjien asenteet ja into muutoksiin ovat hyvin riippuvaisia valtionosuusuudistuksen sisällöstä.

Käytännössä kyse on rahasta.

On odotettavissa, että kuntatalouksien reunaehtoihin tulee varsin suuria muutoksia.

Vuosien saatossa kertynyt kuntapalvelujen paisuminen ylisuureksi vie vääjäämättä purkutoimiin myös valtionosuuksissa. Mittakaava huomioiden edessä on miljardien eurojen valtionosuuksien uusjako kunnissa.

Seurauksena on suuria muutoksia kuntien keskinäisessä asemassa, joka tulee samalla heijastumaan myös kuntapalvelujen kantokykyyn.

Kun nykykuntien palvelukuormaan rahat eivät enää riitä, velvoitteita on kevennettävä ja myös rakenteita, mutta niin, että tärkeimpien hyvinvointipalvelujen taso turvataan.

Kansallisten päätösten takarajaa ei käytännössä voi enää venyttää.

Kunnissa tulee hyvissä ajoin tietää ne reunaehdot, joilla tulevien vuosien budjetit tullaan valmistelemaan. Sen verran suurista muutoksista on kysymys.

Kuntapäättäjän kannalta kuntakentässä tapahtuvat muutokset tulevat olemaan siis suurimpia ja samalla myös haasteellisimpia moneen vuosikymmeneen.

Tulevina kuukausina ja vuosina tarvitaan kuntien päättäjiltä luottamuspääomaa, hyvää ja huolellista harkintaa ja myös kykyä rakentaa yhteistyötä ja työnjakoa.

Kyse on silloin myös asenteista ja valinnoista, mutta erityisesti luottamuksesta.

Päätöksentekoa ehkä helpottaisi, kun nykyisessä kuntakentässäkin pidettäisiin mielessä vanha Paasikiven–Kekkosen ulko- ja talouspolitiikan linjan viisaus: ”Hanki ystävät läheltä ja viholliset kaukaa.”

Tarvitsemme kuntien välisten siltojen rakentajia.

Kirjoittaja on kuopiolainen hallitusammattilainen.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Välttämättömyydestä tulee hyve

Puolueen etu ennen kaikkea

Kotimaista ruokaa pääsiäisen juhlapöytään

Hammaslääkärikoulutus muistuttaa yhteistyöstä

Mikä ei muutu

Kolmannen asteen ratkaisu

Automatkoista halutaan entistä turvallisempia

Kokemus korvaa määrän Savon EU-ehdokkaissa

Vaaleissa hävinnytkin on ihminen

Nyt vihaa poistamaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.