Sinivihreä akseli vahvistui

Pääministeri Jyrki Katainen on luvannut tässä kuussa kertoa, aikooko hän jatkaa kokoomuksen puheenjohtajana. Jos Katainen haluaa jatkaa, hänelle tuskin löytyy vastaehdokkaita Lahdessa kesäkuun puolivälissä pidettävään puoluekokoukseen.

En tiedä Kataisen aikomuksia, mutta ymmärtäisin hyvin, jos hän päättäisikin luopua. Katainen on johtanut kokoomusta kohta kymmenen vuotta. Ministerinä hän ollut seitsemän vuotta, ensin kokonaisen vaalikauden valtiovarainministerinä ja sen jälkeen jo pian kolme vuotta pääministerinä.

Kataisen kausi puoluejohtajana on ollut menestyksekäs. Hänen johdollaan kokoomus kasvoi suurimmaksi puolueeksi. Hänestä tuli ensimmäinen kokoomuksen puheenjohtaja, joka vei puolueensa hallitukseen paraatiovesta.

Tästä eteenpäin voittaminen on hankalampaa. Jos eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, kokoomus menettäisi suurimman puolueen aseman. Hallituksessa kokoomuksen puheenjohtaja joutuisi tyytymään valtiovarainministerin salkkuun.

Sitä Katainen on jo kantanut. Löytyisikö motivaatiota samaan neljän vuoden pääministeriyden jälkeen?

Juuri tällä hetkellä näyttää siltä, että SDP:n puheenjohtajalla Jutta Urpilaisella on hankaluuksia säilyttää tehtävänsä puolentoista kuukauden päästä Seinäjoella järjestettävässä puoluekokouksessa.

Jos Katainen päättäisi luopua, saattaisi edessä olla erikoinen tilanne: sekä pääministeri että varapääministeri lähtisivät hallituksesta vuosi ennen seuraavia eduskuntavaaleja.

Mahdollinen Urpilaisen seuraaja tiedetään jo nyt. Hän olisi Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne.

Hänen nousunsa uudeksi valtiovarainministeriksi hankaloittaisi kokoomuksen ja SDP:n yhteistyötä. Rinteen olisi pakko lunastaa puheenjohtajakisan aikana antamansa lupaukset.

Jos samaan aikaan myös kokoomuksen puheenjohtaja ja samalla pääministeri vaihtuisi, edessä olisi poliittisesti mielenkiintoinen, mutta kansakunnan tulevaisuuden näkökulmasta vähemmän hauska vuosi. Pahimmassa tapauksessa Suomelle olisi vuoden ajan uusiin päätöksiin kykenemätön toimitusministeristö.

Mahdollista on, että Katainen ilmoittaa jatkavansa kokoomuksen puheenjohtajana. Poliittista virtaa löytyy ainakin sen verran, että hän vie kokoomuksen ainakin ensi vuoden eduskuntavaaleihin ja sen jälkeen mahdollisesti myös uuteen hallitukseen.

Politiikasta hän voisi hypätä pois vuoden 2016 puoluekokouksessa.

Katainen ja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä tulevat hyvin toimeen keskenään. Molemmista löytyy ripaus idealismia ja vähän suurempi ripaus vilpittömyyttä. Kumpikaan ei ole pelkästään poliittinen peluri. Kummankaan toimintaa ei sanele vain raaka puoluetaktiikka.

Hyvä esimerkki oli yllättäen synnytetty sote-ratkaisu, jota ei olisi saatu aikaan ilman Kataisen ja Sipilän sovittelukykyä. He olivat sovun moottorit, vaikka muitakin urakkaan tarvittiin.

Kaiken lisäksi Kataisen kokoomus ja Sipilän keskusta eivät ole poliittisesti kaukana toisistaan. Ei olisi ihme, jos ajatuksia eduskuntavaalien jälkeisestä yhteistyöstä olisi jo vaihdettu.

Muistellaanpa vuoden 1995 eduskuntavaaleja. Niiden alla kannatustutkimukset näyttivät, että SDP oli nousemassa pääministeripuolueeksi. Uuden hallituksen säästöpäätöksiä ryhdyttiinkin valmistelemaan jo kuukausia ennen eduskuntavaaleja Paavo Lipposen ja Iiro Viinasen valtuutuksella.

Voi olla, että keväällä 2015 muodostetaan sinivihreä hallitus, jos vaalitulos sen sallii.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.