Sinnemäen poliittinen linja on vielä hämärä

Vihreän liiton lauantaina Jyväskylässä alkanut puoluekokous taputti ensimmäisenä kokouspäivänä puolueen puheenjohtajaksi Anni Sinnemäen. Vihreillä oli historiallinen tilaisuus ensimmäisenä suomalaisena puolueena käydä puheenjohtajastaan neuvoa-antava jäsenäänestys, mutta mahdollisuus hukattiin: Sinnemäki oli ainoa ehdokas puheenjohtajaksi.

Samalla vihreät hukkasivat mahdollisuuden käydä perinpohjaista keskustelua puolueensa linjasta. Sellaista keskustelua ei lauantaina kuultu, vaikka puoluekokoukselle esiteltiinkin aina vuoteen 2015 ulottuva puolueen strategia, jonka puoluekokous hyväksyy tänään.

Vihreää liittoa on aina pidetty nuorten ihmisten puolueena. Siitä huolimatta nyt väistynyt puheenjohtaja Tarja Cronberg, 65, oli vanhin eduskuntapuolueen puheenjohtaja. Sinnemäen, 35, myötä vihreät siirtyvät kokoomuksen. SDP:n ja Ruotsalaisen kansanpuolueen rinnalle: jokaista neljää puoluetta johtaa nyt poliitikko, joka on syntynyt 1970-luvulla.

Ikä ei luonnollisesti ole ratkaiseva tekijä, kun pohditaan puoluejohtajien poliittisia linjoja. Merkitystä sillä kuitenkin on. 1970-luvulla syntyneet poliitikot ovat kypsyneet tehtäviinsä kylmän sodan jälkeisenä aikana. Heille EU on luonteva ympäristö toimia.

Sinnemäki ei poliitikkona ole mikään untuvikko. Hänet valittiin eduskuntaan jo 10 vuotta sitten. Puheenjohtajaksi hän nousi vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajan tehtävistä. Kuten tiedetään, hallituspuolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajalla on valtaa enemmän kuin riviministerillä.

Vaikka Sinnemäki on jo toiminut politiikan eturivissä, hänen oma poliittinen linjansa on jäänyt hieman hämäräksi. Niin kuin väistynyt puheenjohtaja Cronberg Jyväskylässä pitämässään jäähyväispuheessa myönsi, vihreille elo Matti Vanhasen toisessa hallituksessa ei ole ollut helppoa. Sen on huomannut selvästi Sinnemäestä, jonka on ollut ajoittain vaikea peittää sitä, että mieli olisi tehnyt hypätä vasemmisto-opposition kelkkaan.

Työministerinä sellainen ei enää käy, vaan Sinnemäen on kyettävä toimimaan lojaalisti ja pysymään hallituksessa tehtyjen yhteisten päätösten takana.

Valintansa jälkeen pitämässään kiitospuheessa Sinnemäki sanoi suurimmaksi haasteekseen uudessa tehtävässään talouspolitiikan. Hän on oikeassa: talouspolitiikka on tällä hetkellä ja lähivuosina suurin haaste kaikille puoluejohtajille ja varsinkin niille, jotka ovat myös ministereitä.

Ehkä jotakin Sinnemäen talouspoliittisista ajatuksista kertoi se, että hän puheessaan pohdiskeli sitä, miten palkkaneuvotteluita kyettäisiin koordinoimaan.

Huolta tästä on kannettu erityisesti ammattiyhdistysliikkeessä ja vasemmistopuolueissa. Sinnemäki toivoikin kykenevänsä hyvään yhteistyöhön SAK:n uuden puheenjohtajan Lauri Lylyn kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.