Siperia ei opettanut

Uralin takana Hanti-Mansiassa pidetty suomalais-ugrilaisten kansojen tapaaminen ei sujunut ilman säröjä tälläkään kertaa.

Viime vuonna kokoontumista isännöinyt Venäjä jätti Viron presidentin tyystin kutsumatta mukaan yhteiseen iloon. Tänä vuonna kutsu tuli, ja presidentti Toomas-Hendrik Ilves myös sen kuuli. Hän poistui kuitenkin pääjuhlasta kesken kaiken, kun Venäjän duuman ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja oli terävin sanankääntein arvostellut Viron suhtautumista venäläiseen vähemmistöönsä.

Presidentti Mauno Koiviston hyvän ohjeen mukaan "ei pitäisi provosoitua, vaikka provosoidaan". Sen mukaan presidentti Ilveksen olisi pitänyt ottaa ison isäntämaan nuhteet nöyrästi vastaan ja esittää vastalauseensa vasta sen jälkeen, kun hän on palannut takaisin kotimaahan omiensa pariin.

Yhdysvalloissa koulutettu, neuvostoaikoja kokematon Ilves valitsi kuitenkin toisen tien ja osoitti heti, miten korkea-arvoisen venäläisen parlamentaarikon puheet loukkasivat hänen kunniantuntoaan. Presidenttinä Ilves on samaa maata kuin hänen toinen edeltäjänsä Lennart Meri, joka kaihtelematta antoi ymmärtää, mihin ilmansuuntaan Viron oli rakennettava tulevaisuutensa.

Toista Suomen poliittiseen kieleen kuuluvan sananparren mukaan Siperian pitäisi opettaa. Hanti-Mansian pieni diplomaattinen välikohtaus osoittaa, että opetustyö on vielä pahasti kesken.

Presidenttinä Ilves puolusti kansansa kunniaa ja mainetta, ja ulosmarssi oli häneltä rohkea ele. Virheen teki Venäjän duuman ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, joka valitsi väärän foorumin purkaukselleen. Siperian soisi opettavan nöyryyttä myös venäläisille itselleen eikä vain siellä vieraileville.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.