Sipilä joutui pettymään

Hallitustunnustelija Juha Sipilän (kesk.) on määrä tänään kello 18 mennessä kertoa, mitkä puolueet aloittavat varsinaiset hallitusneuvottelut perjantaina. Vielä keskiviikkona uskottiin, että tänään tehtäisiin myös viimeinen yritys työmarkkinajärjestöjen kanssa yhteiskuntasopimuksen aikaansaamiseksi.

Ei kuitenkaan tehdä. Sipilä joutui jo myöhään illalla nostamaan kädet pystyyn: sopimuksen syntymiseen ei ollutkaan edellytyksiä. Järjestöt pitivät tiukasti kiinni jäsentensä eduista, todellisista tai kuvitelluista.

Sipilän tavoite oli yksinkertainen: hän halusi yhteiskuntasopimuksen avulla toteuttaa viiden prosentin ”tuottavuushypyn”. Se taas olisi nopeuttanut oleellisesti talouskasvua ja helpottanut myös hallitusneuvotteluita. Talouden sopeutustarve olisi vähentynyt, eikä ikäviä päätöksiä olisi tarvinnut tehdä niin paljon.

Tavoitteesta tuskin oli erimielisyyttä järjestöjenkään välillä. Niin kuin edunvalvonnassa usein käy, keinoista ei päästy sopimukseen.

Järjestöjen olisi ollut hyvä mieltää, että niille tarjottiin mahdollisuutta vaikuttaa poliittiseen päätöksentekoon. Tarjottimella oli iso pala yhteiskunnallista valtaa. Siihen niiden olisi kannattanut tarttua, vaikka se olisikin merkinnyt luopumista joistakin eduista.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.