Sitoutunut ja puolueeton

Ylen uutisten vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen on koulutukseltaan juristi, jolla on varatuomarin arvo. Hän luennoi perjantaina Kuopiossa Itä-Suomen yliopiston, Suomalaisen lakimiesyhdistyksen Kuopion osaston ja Savon Sanomien järjestämässä Sananvapaus-seminaarissa.

Jääskeläinen kertoi auskultoidessaan havainneensa, että tuomarin ja journalistin työ ovat lähellä toisiaan. Kummassakin työssä kuullaan molempia osapuolia, jonka jälkeen ratkaistaan, mikä on totuus. Tilille tekemisistään tuomari ja journalisti joutuvat vain, jos tekevät prosessivirheen.

Nokkela havainto, vaikka Jääskeläinen myös kärjistää. Läheskään aina toimittaja ei edes yritä kaivaa kiistanalaisista asioista totuutta, vaan tyytyy vain raportoimaan osapuolten näkemyksistä. Lukijat ja kuulijat voivat muodostaa oman käsityksensä totuudesta.

Toimittaja on kuin Pilatus. Hän pesee kätensä ja antaa kansan tuomita.

Sanomalehti on nykyään sekoitus monenlaisista jutuista. Lehti on kuin tavaratalo. Lukijat saavat valita itseään kiinnostavat osastot ja jutut. On uutisia ja viihdettä. On urheilua ja politiikkaa. Kulttuuriakin löytyy.

Vanha ja hyväksi havaittu perusjako on kuitenkin säilynyt. Lehdessä on juttuja, jotka pyrkivät kertomaan lukijoille miten asiat ovat. Uutiset ovat tyypillisesti sellaisia juttuja.

Sen lisäksi lehdessä on juttuja, joissa kirjoittaja ottaa kantaa siihen, miten asioiden pitäisi olla. Lehti itse ottaa kantaa pääkirjoituksissaan. Niissä ei ole yleensä kirjoittajan nimeä, koska kyse on nimenomaan lehden kannanotosta, ei kirjoittajan omasta mielipiteestä. Viimekädessä lehden kannasta päättää vastaava päätoimittaja.

Lehden omat toimittajat ottavat kantaa kolumneissa tai pakinoissa. Niissä on kirjoittajan nimi, joskus myös kuva. Ne ovat toimittajan henkilökohtaisia kannanottoja, jotka voivat poiketa lehden kannasta. Sellainen on tämäkin kolumni, vaikka toimituksen johtoon kuuluvana en voikaan harpata kovin kauaksi lehden kannoista.

Sen lisäksi lehdet julkaisevat lukijoidensa kannanottoja.

Tärkeää on, että uutinen ja kommentti erotetaan toisistaan. Lukijan pitää tekstiä lukiessaan tietää, milloin on kyse objektiivisuuteen pyrkivät uutisesta, milloin mielipiteestä.

Savon Sanomissa me emme esimerkiksi hyväksy sitä, että toimittajat uutisissa ottavat kantaa raportoimiinsa asioihin. Uutisissa ei saa kauhistella tai kehua. Niissä ei saa tuomita tai kiitellä.

Poikkeuksen tekevät urheilu-uutiset, ainakin peliselostukset. Niissähän arvioidaan joukkueiden tai yksittäisten urheilijoiden suorituksia estotta. Mielestäni peliselostuksia voi verrata kulttuuriarvioihin eli ne eivät oikeastaan uutisia olekaan.

Edellä kuvattu on ideaali, jota kohti ainakin valtaosassa sanomalehtien toimituksia pyritään. Joku onnistuu paremmin, joka heikommin.

Aamulehden entinen päätoimittaja, Evan nykyinen johtaja Matti Apunen huomasi välittömästi lehtityöt jätettyään, että kovin hyvin lehdet eivät onnistu. Helsingin Sanomien (7.9.) pääkirjoitussivulla Apunen yllytti tiedotusvälineitä avaamaan lukijoilleen, millaisia polittisia ja yhteiskunnallisia näkemyksiä toimitukset edustavat.

Apusen perustelu yllytykselleen on seuraava:

- Täydellinen puolueettomuus on illuusio. Journalistinen raportti ilman maailmankatsomusta on useimmiten valhe, tai sitten kirjoittaja on täydellisen välinpitämätön. Ja sellaisen ihmisen paikka ei ole journalismissa.

Olen samaa mieltä kuin Apunen siitä, että täydellinen puolueettomuus on illuusio. Toisaalta olen myös sitä mieltä, että journalistiseen ammattitaitoon kuuluu kyky siitä huolimatta kirjoittaa tasapuolisia uutisia. Yksittäisten toimittajien puoluekantojen avaamista en sen vuoksi pidä perusteltuna.

Toimituksen johdon tehtävä on puuttua asiaan, jos riittävää ammattitaitoa ei yksittäisiltä toimittajilta löydy. Jos joku haluaa harrastaa puoluepolitikointia, hänen oikea paikkansa ei ole puolueettomaksi julistautuneen lehden politiikan toimituksessa.

Lehdet ovat ylipäänsä paremmin toimitettuja kuin ennen. Niin on Savon Sanomatkin, kuten Helsingin Sanomien päätoimittaja Mikael Pentikäinen alussa mainitussa seminaarissa todisti.

Savon Sanomat on julistautunut puolueettomaksi jo parikymmentä vuotta sitten. Sitoutumaton Savon Sanomat ei väitä olevansa. Olemme vahvasti sitoutuneita levikkialueeseemme.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.