Sitran ilmastopuheista puuttuu pohdinta ja realismi

Ilmastonmuutoksen torjuntakeinojen esittäjät ovat viime kuukausia aivan kuin kilpailleet siitä, kuka esittää hätkähdyttävimmän vision. 29 Kärkisijaa tavoittelee nyt kovasti Suomen itse- 29 näisyyden juhlarahasto Sitra, joka esitteli 29 torstaina henkeäsalpaavan tavoitteellista, kunnianhimoista – ja käytännön elämälle vierasta raporttia. Sitran tilaamien laskelmien 29 perusteella suomalaisten pitää mullistaa arkiset elämäntapansa jokseenkin saman tien, jotta päästöt vähenevät tulevien 11 vuoden aikana 75 prosenttia.

Sitran visioiden mukaan parasta jälkeä syntyisi, jos ihmiset liikkuisivat vapaa-ajan matkansa pelkästään julkisilla kulkuneuvoilla tai sitten jalan tai pyöräillen. Ruokavalioista ilmastoviisain olisi puhdas kasvisruokavalio, johon eivät kuulu edes maito tai kananmunat. Luonnollisesti elämäntapavalintoihin liiittyvät myös sähköauton hankinta ja tuulisähkön käyttö asumisen energialähteenä.

Ilmastoraportissa on paljon teknistä laskentaa, mutta esimerkiksi elämäntapamuutosten dynaamisia vaikutuksia ei ole juuri hahmotettu. Kaavamaisuudessaan Sitran moni ehdotus näyttäytyy tavallisen kansan keskuudessa kuohuttavan yliampuvana. Ideat johtaisivat väestön keskittymiseen yhä tiiviimmin pääkaupunkiseudulle ja suurimpiin kaupunkeihin, joiden rakentamista on vaikea pitää ilmastotekona, jos ajatusta pikkuisenkin hautoo.

Näyttää, että Sitrassa on unohdettu, miten ilmasto on koko maapallon yhteinen. Jos Suomessa vähennetään jonkin vientituotteen tekemistä ilmastosyistä, tuotteen valmistus siirtyy epäilemättä jonnekin muualle ja ikävimmillään sellaiseen maahan, jossa ilmastokysymyksistä ei piitata vähän vertaa. Siten lopputulema saattaa olla tavoiteltuun nähden päinvastainen.

Sitran ehdotusten toteutus kautta koko Suomen tyhjentäisi tehokkaasti maaseutua nykyistäkin nopeammin, kun kotimaiselta alkutuotannolta hävitettäisiin markkinoita ja liikkumista vaikeutettaisiin. Huoltovarmuus vaarantuisi. Suomalaisen ruuantuotannon tulevaisuus kyseenalaistuisi. Sitäpaitsi ilmastoraportti sivuuttaa muun muassa meijeriyhtiö Valion tieteellisiin tutkimuksiin perustuvan pyrkimyksen maidontuotannon hiilineutraaliudesta tai nurmiviljelyn hiilensidonnasta.

Lentoliikenteen moittiminen on kovin helppoa. Jokainen matkaileva suomalainen lienee jo tähän mennessä mennyt itseensä ja vannonut vähentävänsä lentämistä. Vähemmälle huomiolle usein jää ja Sitraltakin jäi, että suomalainen matkailuelinkeino pohjan perillä perustuu suurelta osin nimenomaan lentoliikenteeseen. Pitäisikö lentävien turistien liikenne Suomeen estää? Esitykset pakottavatkin pohtimaan, millaista työtä lentävien turistien työllistämille ihmisille Lapissa ja muualla Suomessa sitten tarjottaisiin.

Sitraa kutsutaan nykyään ajatushautomoksi. Siksi onkin outoa, miten paljon raportin luomasta tulevaisuudenkuvasta puuttuu realistista pohdintaa. Luulisi olevan jo korkea aika Sitrassakin tiedostaa, että hysterian lietsonta ei ole itse asialle eli ilmastonmuutoksen torjunnalle mitenkään eduksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Keski-Suomella on kyynärpäät korkealla

Puheet kovenevat työtaistelu-uhan alla

Vuoden urheilija-listani on kääntynyt vuosi vuodelta enemmän joukkueurheilun suuntaan

Putin johtaa Venäjää hamaan tulevaisuuteen

Tämän päivän Pepit maailman reunoilla

Demokraateilla haussa paras haastaja Trumpille

Vesilinnut avun tarpeessa

Pakotettua ja valittua niukkuutta

Luontoarvot vastakkain tuulivoimahankkeissa

Historiaa kirjoitetaan perspektiivillä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.