Siveä, raitis ja uskollinen

Lotta Svärd -järjestö perustettiin maaliskuussa 1921. Siksi muutamassa Suomen kaupungissa näkee tänään harmaisiin pukeutuneita, iäkkäitä naisia. He juhlivat lottien 90-vuotista historiaa.

Harmaapukuiset ovat niitä, jotka ehtivät olla nuorina mukana lottatyössä ennen kuin järjestö lakkautettiin. Toiminta päättyi valvontakomission vaatimuksesta vuoden 1944 lopulla, tilanteessa jossa jatkosodan voittanut Neuvostoliitto saneli Suomelle rauhassa elämisen ehdot.

Lottien organisaatio toimi vain 23 vuotta. Siksi tuntuu suorastaan ihmeeltä, miten vahvat jäljet se lyhyessä ajassa piirsi kansakunnan historiaan.

Ehkä syynä oli lottien suuri jäsenmäärä, enimmillään yli 230 000 naista. Tai ehkä lottien toimintaan kiteytyi jotain siitä, mitä on myöhemminkin pidetty arvokkaana.

Lotta-aatteen henki oli kirjattu elämänohjeiksi, "kultaisiksi sanoiksi". Ne kertovat paitsi lottajärjestöstä, myös maailmansotien välisestä ajasta ja aikakauden suomalaisuudesta.

Monet ohjeista voi kuka tahansa tänäänkin hyväksyä. Toisaalta mukana on paljon sellaisia, joka ei enää avaudu, ei ainakaan samalla tavoin kuin ennen.

Ohjeista ensimmäinen kehotti: Jumalan pelko olkoon elämäsi suurin voima. Viime vuosikymmeninä kristillisen kirkon opetuksessa ei ole korostunut Jumalan pelko, vaan armo.

Nykyihmisestä tuntuu vaikealta ajatella, että mikään pelko voisi olla hänen elämänsä suurin voima. Tulkintojen erot paljastavat, miten kieli ja käsitteiden merkitykset ovat muuttuneet.

Lotilta edellytettiin uskollisuutta, oikeamielisyyttä, puhtautta ja raittiutta. Tämän päivän nuori nainen ymmärtää nämäkin asiat eri tavalla kuin isoäidit.

Puhtaus ja raittius liittyvät lotilla paitsi moraaliin ja päihteettömyyteen, myös elämäntapaan ylipäätään. Onneksi lottajärjestön perustajat eivät ole näkemässä oman aikamme sivellisyys- ja raittiusnormeja.

Meidän voisi olla vaikea selittää heille, mitä on viime vuosikymmeninä tapahtunut - ja vaikea saada heitä uskomaan, että kaikki on silti ihan hyvin.

Lotta Svärd -järjestö syntyi suojeluskuntien kumppaniksi vasta itsenäistyneessä Suomessa. Nuoren valtion lähimenneisyyttä repivät kipeät ristiriidat. Tuossa tilanteessa lottien kultaiset sanat neuvoivat: "Opi rakastamaan maatasi ja kansaasi".

Lotat uskoivat, että rakkautta voi oppia. Maan ja sen kansan voi opetella omikseen.

Yhteiset ohjeet kannustivat myös noudattamaan sääntöjä, käyttäytymään kurinalaisesti ja pukeutumaan vaatimattomasti. Kuinka tiukalta, ja jollain tavoin vaivattomalta, tuo kuulostaakaan.

Sittemmin naiset on opetettu raivaamaan oma tilansa pukeutumalla ja esiintymällä pikemminkin näyttävästi kuin vaatimattomasti.

Meitä muistutetaan jatkuvasti siitä, että harmaille hiirulaisille ei ole sijaa yhteiskunnan vastuunkantajien joukossa. Meiltä vaaditaan, ei pidättyväisyyttä, vaan enemmän ja kovempia suorituksia. Jos nainen ei halua johtajaksi, hän on nössö tai muuten vaan mitääntekemätön.

Selkein ero lottaideologian ja nykyisen arvomaailman välillä heijastelee kulttuurista muutosta, joka liittyy yksilöllisyyden korostumiseen.

Lotta ammensi voimaa yhteisistä tavoitteista. Heikkona hetkenä päämäärän suuruus auttoi häntä unohtamaan oman pienuutensa.

Lotta-aatteessa korostui yksilön alistuminen ja uhrautuminen yhteisen päämäärän edessä. Lottien historia kiinnittyykin vahvojen joukkoliikkeiden aikaan.

Vielä toisen maailmansodan jälkeen korkeat ihanteet ja joukkovoima olivat yhteiskunnan rakentumisen perusta. Monelle ne muodostivat myös yksilöllisen elämän tarkoituksen.

Omassa ajassamme aatteet tuntuvat murentuneen, ja yhteiset tavoitteetkin ovat hukassa. Jokainen juoksee omaa kilpailuaan omaan maaliinsa, usein ypöyksin.

Lotille isänmaan kohtalo oli tärkeämpi kuin yksilön etu. Tänään moni kysyy, mikä on isänmaa.

Lottajärjestö on muuttunut historiaksi. Onneksi siitä on kuitenkin nyt lupa puhua, toisin kuin sukupolvi sitten. Onneksi entiset lotat kulkevat vielä keskuudessamme.

Ehkä aate ei sittenkään kuollut, vaikka se kuopattiin. Ehkä epävarma maailma opettaa vielä meillekin, mihin ihanteita ja yhteisiä päämääriä tarvitaan.

Kirjoittaja on Savon-Sanomien uutispäällikkö

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.