Sivukylät hiljenevät

Stromsdalin kartonkitehtaan konkurssin ja osaltaan kaupungin omien toimienkin seurauksena Juankosken talous on mennyt hyvin huonoon jamaan. Velkataakka on jo asukasta kohti laskettuna Pohjois-Savon raskaimpia. Kun lisävelkaan ei ole enää varaa, on tullut lopulta pakko sopeuttaa kaupungin menot tulojen mukaan.

Tällä viikolla esitellyt säästötoimet purevat kipeästi kaupungin työntekijöihin. Kymmenet joutuvat lähtemään. Erityisen suurta mieltenkuohua aiheuttaa talouden saneeraus Juankosken kahdessa isossa sivukylässä Muuruvedellä ja Säyneisessä, joissa liki neljäkymmentä vuotta kestäneen yhteiselon jälkeen elävät vielä vahvoina muistot omasta itsenäisestä kunnasta.

Pahiten säästöt purevat Säyneistä, joka on nyt vaarassa menettää koulukeskuksensa. Säyneiseläiset ovat yrittäneet viime vuosina vireyttää keskustaajamaansa vapaaehtoisin voimin ja siinä myös onnistuneet. Kaupunkikin on tukenut hankkeita ja pitänyt myös koulukeskuksen hyvässä kunnossa. Koulun yksioikoinen sulkeminen mitätöi kertapäätöksellä kaikki investoinnit. Muuruveden osa on sikäli armeliaampi, että sieltä saneerattaisiin pois vain alakoulun ylimmät luokat.

Juankosken talouden kurja jama on kylmä tosiasia ja yhtä päivänselvää on, että jotain on kaupungin pakko tehdä. Jälleen kerran joudutaan kuitenkin kysymään, miksi kovimmat toimet suunnataan ensimmäisinä reuna-alueille.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.