Sivukylät hiljenevät

Stromsdalin kartonkitehtaan konkurssin ja osaltaan kaupungin omien toimienkin seurauksena Juankosken talous on mennyt hyvin huonoon jamaan. Velkataakka on jo asukasta kohti laskettuna Pohjois-Savon raskaimpia. Kun lisävelkaan ei ole enää varaa, on tullut lopulta pakko sopeuttaa kaupungin menot tulojen mukaan.

Tällä viikolla esitellyt säästötoimet purevat kipeästi kaupungin työntekijöihin. Kymmenet joutuvat lähtemään. Erityisen suurta mieltenkuohua aiheuttaa talouden saneeraus Juankosken kahdessa isossa sivukylässä Muuruvedellä ja Säyneisessä, joissa liki neljäkymmentä vuotta kestäneen yhteiselon jälkeen elävät vielä vahvoina muistot omasta itsenäisestä kunnasta.

Pahiten säästöt purevat Säyneistä, joka on nyt vaarassa menettää koulukeskuksensa. Säyneiseläiset ovat yrittäneet viime vuosina vireyttää keskustaajamaansa vapaaehtoisin voimin ja siinä myös onnistuneet. Kaupunkikin on tukenut hankkeita ja pitänyt myös koulukeskuksen hyvässä kunnossa. Koulun yksioikoinen sulkeminen mitätöi kertapäätöksellä kaikki investoinnit. Muuruveden osa on sikäli armeliaampi, että sieltä saneerattaisiin pois vain alakoulun ylimmät luokat.

Juankosken talouden kurja jama on kylmä tosiasia ja yhtä päivänselvää on, että jotain on kaupungin pakko tehdä. Jälleen kerran joudutaan kuitenkin kysymään, miksi kovimmat toimet suunnataan ensimmäisinä reuna-alueille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.