Skylla ja Kharybdis

Kreikkalaiset joutuvat tänään järjestettävässä kansanäänestyksessä valitsemaan Skyllan ja Kharybsisin väliltä. Ei-äänten voitto olisi voitto Kharybdisille: suuri vesipyörre imaisisi Kreikan. Jos kyllä-äänet voittavat, Kreikka saattaa silti ajautua kaaokseen.

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras on kehottanut kreikkalaisia äänestämään sen velkojien tekemää rahoitusesitystä vastaan. Ongelma on, että mitään esitystä ei ainakaan muodollisesti ole enää olemassa.

Ei-äänten voitto tarkoittaisi useimpien EU-johtajien mukaan sitä, että kreikkalaiset haluavat ulos eurosta. Kukaan ei tiedä, miten se käytännössä tapahtuisi.

Jos kyllä-äänet voittavat, Kreikan hallitus saisi murskaavan epäluottamuslauseen. Valtiovarainministeri Gianis Varoufakis on sanonut eroavansa, jos kyllä-äänet voittavat. Todennäköisesti pääministeri Tsipras tekisi saman.

Millaisen hallituksen Kreikka saisi nykyisen tilalle? Syrizan kannatus on edelleen korkea. Jos maa järjestäisi uudet parlamenttivaalit, puolue saisi todennäköisesti vahvan kannatuksen. Uutta hallitusta olisi vaikea muodostaa ilman sitä.

Uuden hallituksen pitäisi nopeasti aloittaa neuvottelut EU:n kanssa uudesta lainaohjelmasta. Ne kestäisivät pitkään, eikä kukaan uskalla ennustaa lopputulosta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vienti rahoittaa hyvinvointia

Kun evoluutio meni pieleen

EU-parlamenttiin tarvitaan tänään taistelevia norsuja

Tiedeuutisissa liioittelu on pahinta myrkkyä

Yritysten koko verojalanjälki on iso

Hyvä vihollinen

Ovien aukaisijoidenkin oltava varuillaan

Eläkeläisköyhyyttä voisi torjua lääkekorvauksilla

Kotkan lento ja putoaminen

Kunnat merihädässä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.