Skylla ja Kharybdis

Kreikkalaiset joutuvat tänään järjestettävässä kansanäänestyksessä valitsemaan Skyllan ja Kharybsisin väliltä. Ei-äänten voitto olisi voitto Kharybdisille: suuri vesipyörre imaisisi Kreikan. Jos kyllä-äänet voittavat, Kreikka saattaa silti ajautua kaaokseen.

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras on kehottanut kreikkalaisia äänestämään sen velkojien tekemää rahoitusesitystä vastaan. Ongelma on, että mitään esitystä ei ainakaan muodollisesti ole enää olemassa.

Ei-äänten voitto tarkoittaisi useimpien EU-johtajien mukaan sitä, että kreikkalaiset haluavat ulos eurosta. Kukaan ei tiedä, miten se käytännössä tapahtuisi.

Jos kyllä-äänet voittavat, Kreikan hallitus saisi murskaavan epäluottamuslauseen. Valtiovarainministeri Gianis Varoufakis on sanonut eroavansa, jos kyllä-äänet voittavat. Todennäköisesti pääministeri Tsipras tekisi saman.

Millaisen hallituksen Kreikka saisi nykyisen tilalle? Syrizan kannatus on edelleen korkea. Jos maa järjestäisi uudet parlamenttivaalit, puolue saisi todennäköisesti vahvan kannatuksen. Uutta hallitusta olisi vaikea muodostaa ilman sitä.

Uuden hallituksen pitäisi nopeasti aloittaa neuvottelut EU:n kanssa uudesta lainaohjelmasta. Ne kestäisivät pitkään, eikä kukaan uskalla ennustaa lopputulosta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Koska on aikaa kypsyä?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.