Soini helpotti Kataisen urakkaa

Pääministerillä on erittäin paljon valtaa tämän päivän Suomessa, mutta toisaalta hänen osansa ei ole kaikkein helpoimpia poliittisesti.

Tämä on käynyt selvästi ilmi erityisesti Matti Vanhasen ja Mari Kiviniemen pääministerikausilla viimeisten kahdeksan vuoden aikana. Molemmat johtivat hallituksiaan ikäänkuin asioita yhteen sovittelevan toimitusjohtajan tavoin, ja ennen muuta heidän oma puolueensa tunsi jäävänsä siinä lapsipuolen asemaan. Käydyt vaalit vaalit todistivat nekin osaltaan, ettei pääministeriys ole yksinomaan eduksi puoluetyölle.

Kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien keskiviikkona neuvotteleman Portugali-ratkaisun jälkeen vahvistui lopullisesti, että Suomen seuraava pääministeri on kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen. Heti sopimuksen julkistamisen jälkeen ounasteltiin, että kieltäytymällä kaikista myönnytyksistä perussuomalaiset siirsivät itsensä hallitusneuvotteluista opposition puolelle. Torstaina tälle tulkinnalle saatiin lopullinen vahvistus, kun Timo Soini ilmoitti perussuomalaisten jatkavan EU-politiikan arvostelua "pääoppositiopuolueena".

Eduskuntavaalien jälkeen jytkyn saaneet perussuomalaiset käyttäytyivät kuin he olisivat itseoikeutetusti mukana seuraavassa hallituksessa. Puheenjohtaja Soinin muutamasta lausunnosta oltiin lukevinaan, että puolue olisi valmis neuvottelemaan kaikesta ja myös Portugalin tukipaketista. Toisin kuitenkin kävi.

Tulkittiinko Soinia ehkä liian myönteishenkisesti vai painostivatko puolueen muut edustajat johtajansa takaisin siihen ruotuun, johon he olivat itsensä vaalitaistelun aikana asettaneet? Tähän ei saatane oikeaa vastausta aivan tuoreeltaan vaan vasta vähin erin, kun nähdään, miten perussuomalaisten ryhmä käyttäytyy eduskunnan suuressa salissa.

Kataisen edessä olevaa pääministeriurakkaa perussuomalaisten ei-ratkaisu helpotti erittäin huomattavasti. EU-asioissa perussuomalaisista olisi tullut pysyvä oppositio hallituksen sisälle. Nyt he ovat oppositiossa pelkästään eduskunnassa, eikä enemmistöhallituksen ole tarvis hakea yhteisymmärrystä heidän kanssaan joka asiassa. Perussuomalaisia suurempi ongelma on tulevalle hallitukselle EU. Mitä pitempään unionin rahoituskriisi jatkuu, sitä enemmän on vastuullisilla poliitikoilla selittelemistä omille kansalaisilleen.

Kokoomus ja SDP saavat hallitukselleen enemmistön mitä ilmeisimmin RKP:n, kristillisten ja vihreiden tuella. Enemmistö olisi totuttua niukempi mutta riittävä, kun oppositiosta tulee ilmeisen eriseurainen.

Perussuomalaisilla, keskustalla ja vasemmistoliitolla on kovin vähän yhteistä; päinvastoin ne kilpailevat verisesti samoista äänestäjistä. Tasaisena luonteena tunnetun Mari Kiviniemen osa ei ole kadehdittava Timo Soinin ja Paavo Arhinmäen tapaisten reippaitten sanankäyttäjien rinnalla. Jos asialinja ei pure hallituksessa, niin pureeko se yhtään paremmin oppositiossa?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Postin on katsottava koko alaa, ei vain itseään

Talvivaaran sotkussa ei ole saivartelemista

Mieleni versio on vanhentunut

Pientä rajaa

Koulujen haasteita ei ratkota pelkästään resursseilla

Varjobudjeteissa näkyy opposition oikeistolaisuus

Kuinkas täällä voidaan?

Puijon ensilumenladun kausikortin hinta lähentelee jo halpuutusta – "Olisin valmis maksamaan enemmän"

Kiinalla korkea kynnys voimatoimiin Hongkongissa

Stadion tulee sittenkin tai sitten ei

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.