Soini ja maailmankuva

Helsingin Sanomissa lauantaina julkaistu mielipidetutkimus vahvistaa jo aikaisemmin tiedettyä: Timo Soinin johtamat Perussuomalaiset on nostanut kannatustaan erityisesti työväestön keskuudessa. Jo 16 prosenttia työväestöstä äänestäisi puoluetta, jos eduskuntavaalit olisivat nyt.

Suomen Gallupin toimialajohtaja Juhani Pehkonen arvioi, että Perussuomalaiset ovat kolminkertaistaneet kannatuksensa neljässä vuodessa. Samaan aikaan sosiaalidemokraattien kannatus on pudonnut 30 prosentista 25 prosenttiin.

Sekä Helsingin Sanomien tutkimuksen että vielä julkistamattoman SAK:n järjestötutkimuksen mukaan Perussuomalaisten kannatus työväestön keskuudessa olisi jo noussut ohi Vasemmistoliiton kannatuksen.

Mistä tämä johtuu?

Syitä on varmasti monia, mutta yksi tulee välittömästi mieleen: kumpikaan perinteisistä vasemmistopuolueista ei enää tarjoile kannattajilleen selkeää maailmankuvaa, jonka avulla voisi selittää voimakasta rakennemuutosta. Väkeä jää työttömäksi suurilla teollisuuspaikkakunnilla, mutta SDP puhuu unelmista ja rakkaudesta. Vasemmistoliiton punavihreä maailma ei työläisille avaudu.

Perussuomalaiset taas yksinkertaistaa maailman. Vikapäitä rakennemuutokseen ovat EU ja liberaali maahanmuuttopolitiikka. Retoriikan ja populismin mestari Timo Soini tietää, että kun ihminen on vihainen, vihalle on osoitettava selkeä maali. Kokonaan toinen asia tietysti on, onko maali oikea.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.