Soini valmistelee puoluetta tulevaisuuteen

Timo Soinin ilmoitus jättäytymisestä pois presidentinvaaleista valmistelee puolueväkeä hänen jälkeiseensä aikaan, joka koittaa ennemmin tai myöhemmin. Soini jatkanee puheenjohtajana vähintään hallituskauden eli ulkoministeriaikansa loppuun, mutta uuden sukupolven täytyy jossain vaiheessa ottaa valta puolueessa.

Jos Soinin päätös presidenttikisan suhteen pitää, seuraava kysymys kuuluu, asettuuko puolue suoraan Sauli Niinistön taakse vai asettaako oman ehdokkaansa.

Istuva presidentti on koko pelin liikkumaton liikuttaja, jonka halukkuus tai haluttomuus jatkaa ratkaisee monen kilpailijan ryhtymisen kisaan. Soinin tilannearvio on epäilemättä, että Sauli Niinistöä on turha koittaa haastaa. Soinin menestys viime presidentinvaaleissa ei ollut kaksinen, ja vaalikiertue koetteli terveyttä.

Akateemisen isänmaallisissa Jussi Niinistössä ja Sampo Terhossa nähtäneen presidenttiainesta. Työministeri Jari Lindström vetoaa kansanomaisuudellaan. Soinin veroista maisterisjätkää, joka vetoaisi laajoihin kansankerroksiin, ei puolueesta ole vielä noussut. Maria Lohelalle, Hanna Mäntylälle tai Riikka Slunga-Poutsalolle vuoden 2018 vaalit voivat tulla liian aikaisin.

Populismin piilevä kannatuskatto saattaa estää sen, että perussuomalainen ehdokas saisi toisellakaan kierroksella äänten enemmistöä. Perussuomalaiset on kuitenkin kasvanut puolueena kokoluokkaan, jossa oman presidenttiehdokkaan asettaminen on uskottavuuskysymys. Puolue tuskin jättää väliin tilaisuutta tuoda omaa politiikkaansa esiin myös presidentinvaaleissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Varovaisuus paikallaan Suomen avautuessa

Toivomuksia perhejuhlien järjestäjille

Hidastamisen hyvät puolet saisivat jäädä

Itärata uhkaa jäädä hankekisan takamatkalle

Puijolla merkkejä liike-elämästä

Kolme ohjetta alkuihin ja loppuihin – Laske arvet ja ystävät, mutta älä hätäänny

Epätoivoinen Trump yhä arvaamattomampi

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Matkailun alasajo olisi hätävarjelun liioittelua

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.