Soinilla messiaan eleet

Perussuomalaisten puoluekokous valitsi mukinoitta ja yksimielisesti Timo Soinin edelleen puolueen johtoon. Hänellä ei ollut edes vastaehdokasta. Väriä valintoihin toi ainoastaan varapuheenjohtajien vaali, jossa jouduttiin äänestämään. Kokous sujui täsmälleen Soinin laatiman käsikirjoituksen mukaan.

Soini on puolueessaan yksinvaltias, suoranainen messias, vaikka ympärillä onkin demokraattisesti valittu muu puoluekoneisto. Hänen valttinsa ovat voima, verbaalisuus ja pelisilmä. Soini hoiteli käytännössä yksinään tulisimmat paikat eduskuntavaalien alla. Hän julisti persu-sanomaa median edessä. Muille puolueen johtohahmoille jäi tässä mielessä vain rippeet.

Soini ei esittänyt Tampereella uusia perusteita, miksi persut jättäytyivät pois hallituksesta. Sanoma oli vanhan toistoa. Näillä eväillä Soinin joukoilla ei ole asiaa hallitukseen, ellei eurooppalainen talousilmasto radikaalisti muutu huonompaan suuntaan. Perussuomalaisten puheenjohtaja lienee tässä mielessä pannut kaiken yhden kortin varaan.

Soini haukkui värikkäin sanakääntein uuden hallituksen ohjelman lauantaina. Hän näytti oivan pelisilmänsä iskemällä Tampereella sixpackin heikoimpaan lenkkiin, vasemmistoliittoon. Paavo Arhinmäen johtama puolue on hajalla hallitusratkaisun vuoksi.

Soini tulittaa armotta myös vihreitä, ja pyrkii nakertamaan sitä kautta hallituksen pohjaa huterammaksi. Jos persut ja toinen oppositiopuolue keskusta löytävät yhteisen sävelen, ministerien korvat ja posket punoittavat vielä monta kertaa.

Soini on analysoinut, mitä hän eduskuntavaalien jytkyvoitollaan tekee. Voiko päätavoite olla ensi vuoden presidentinvaalit? Kyllä voi. Siksi kokoomus varmasti tekee kaikkensa, jotta Sauli Niinistö lähtisi mukaan taisteluun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

EU-armeijaa pidetään hähmäisenä federalistien unelmana – Sotilaallinen yhteistyö on kuin tilkkutäkin ompelemista

Koulureppujen tarina

Tuomio puhdistaa ilmaa Puolustusvoimissa

Sateenkaariväen sanomaa ei voi enää vaientaa

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.