Soittimet järjestykseen

Arvoisa lukija, sarjani edellisessä osassa laitoin urheilulajit järjestykseen. Koska useissa perheissä mietitään, mikä olisi sopiva harrastus omalle kullannupulle, katsoin parhaaksi valaista myös eräiden soittimien ominaisuuksia valintaa helpottamaan.

Eikä urheilu/musiikki-yhdistelmäkään ole huono vaihtoehto. Etsi siis käsiisi urheilukolumnini muodostaaksesi täydellisen kuvan optimiharrastuskombinaatioista. Yksi varoitus on kerrottava: kaikkien soittimien harjoittelun kuuntelu on mielenrauhaa uhkaavaa. Jalkapalloharjoituksia on paljon helpompi seurata.

Piano. Kaikkien soittimien äiti, isä ja veljenpoika. Varsinkin maksettaessa. Jokaisen tulevan muusikon pitää osata soittaa pianoa. Anton Rubinsteinin sanoin: älkää luulko, että piano on soitin. Se on sata soitinta. Piano käy myös lähes kaikkiin yhtyekokoonpanoihin, säestyksiin ja tietysti soolosoittimeksi erinomaisesti.

Joskus kuulee sanottavan, että miehillä on putkiaivot. Ja vain yksi asia (kerrallaan!) mielessä. Kysykääpä miespianistilta, kuinka hallitaan kymmentä sormea – ja urkurilla vielä jalkoja – yhtä aikaa. Sen lisäksi voi ajatella. Ehkä.

Vaikka pianossa mekaniikka hoitaa ajatuksen välittymisen kuulokuvaksi, parhaita legatolinjoja löytää sointumaailman keskeltäkin. Kuuntele vaikka Glenn Gouldin Bach-levytyksiä.

Viulu ja sello. Näiden harjoittelun kuunteleminen kysyy jo fakiirin luonnetta. Virheäänien lisäksi tulee vielä sävelpuhtaus. Kuulemma erään venäläisen viulistilapsen isä oli hermostuessaan todennut: tuopas Piccolo Naganini!

Suosittelen vain erittäin musikaalisille junioreille. Palkintona muutaman kymmenen vuoden harjoittelusta saa kehittyneen sävelkorvan ja soittimen, jota on mahdollista kuljettaa mukana. Sellon ääni lienee kauneinta ääntä maailmassa.

Basso. Basistivitsejä on niin paljon, että jotain erikoista tässä soittimessa on pakko olla. Tai sitten kyse on soittajista. Kunnon basisti pitää jazzbändin kasassa, jolloin soolosoittajakin saattaa tietää, missä mennään.

Yksi parhaista vitseistä kertookin bassosoolosta. Kerron sen joskus. Kuulemma basisti vie kaikki naiset? Plussapuolena soittimessa on vain neljä kieltä, joista yleensä soitetaan yhtä kerrallaan.

Saksofoni, trumpetti, huilu, pikkolo, vetopasuuna yms. Orkesteri- tai jazzmuusikon ura odottaa. Vai oletteko kuulleet trumpettiresitaalia? Pikkolon paras puoli on sen pieni koko. Vetopasuunan ja pianon yhdistelmä on yksi kauneimmista. Kuulemma fonisti vie loput naiset?

Haitari. Eli köyhän miehen urut tai pirunkeuhkot. Siinäpä soitin, joka sopii moneen tilaisuuteen: niin tuulipukukansalle torisoittimeksi kuin kirkollisiin tilaisuuksiin (ainakin minun mielestäni). Ei lainkaan hullumpi valinta. Ei ainakaan hanurista.

Laulu. Tämän instrumentin parhaita puolia ovat soittimen edullisuus ja kuljetettavuus.

Kirjoittaja on agronomi ja Iisalmen kaupunginhallituksen puheenjohtaja (kok.).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Slovenia on pieni suuri maa

Unelma Kuopion Rivierasta etenee Itkonniemellä

Iskut kiirehtivät irtautumista fossiilisista polttoaineista

Uskon ja tieteiden maailmat

Jippii, muovia! – eli näin havaitsin kierrättämisessä piilevän maalaisjärjen

Martat ovat sivistäneet jo 120 vuotta

Sitran hallintoneuvosto visaisen valinnan edessä

Tietokoneen naispioneerit

Internetin flunssa

Työllisyystoimet mittaavat hallituksen onnistumista

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.