Solmu aukesi

Pohjoissavolainessa kuntayhteistyössä nähtiin torstaina ensimmäinen todellinen tiikerinloikka, kun yläsavolaiset Iisalmi, Kiuruvesi, Sonkajärvi ja Vieremä pääsivät pitkällisten erimielisyyksien jälkeen alustavaan sovintoon sosiaali- ja terveyspalvelujensa yhteisestä hoidosta.

Toista loikkaa odotetaan vielä nyt loppuviikosta, kun Lapinlahden ja Varpaisjärven kuntapari pohtii omaa tulevaisuuttaan. Kuntapari on ajatellut alustavasti, että se voi hoitaa Paras-hankkeen vaatimukset keskenään. Sovinnon tielle lähteneet neljä kuntaa toivovat kuitenkin vakaasti, että myös Lapinlahti ja Varpaisjärvi tulisivat mukaan heidän joukkoonsa.

Ratkaisu on tietenkin kuntaparin itsensä käsissä, joskohta oma sanansijansa on myös uudistusta paimentavalla sisäasiainministeriöllä.

Yläsavolaisten Gordionin solmua ei tarvinnut avata miekalla, kuten aikanaan tapahtui. Neuvotteluissa löydettiin kompromissi, jonka kaikki osapuolet voivat hyväksyä. Iisalmen kaupunki ei saanut Kiuruveden pelkäämää ylivaltaa suuren väkimääränsä vuoksi. Toisaalta pienemmät kunnat eivät voi yhteistuumin jyrätä Iisalmea.

Tämä oli varmasti järkevä ratkaisu, koska sosiaali- ja terveystoimessa ei ole kyse vain kuntien peruspalveluista vaan myös hyvin isoista rahoista. 60 prosenttia eli liki kaksi kolmasosaa kuntien budjeteista on siirtymässä ylikunnallisen elimen valvontaan.

Todennäköistä on sen vuoksi, että kahden kaupungin ja kahden kunnan valtuustoissa käydään vielä melkoiset porinat ennen kuin neuvottelutulos saadaan lopullisesti vahvistetuksi. Voisi kuvitella keskustelua käytävän eniten Iisalmessa ja Kiuruvedellä. Iisalmen valtuustossa on kenties henkeä, jonka mukaan kaupungin pitäisi saada valtaa väkilukunsa mukaan. Kiuruveden valtuusto on jakaantunut viime aikoina usein pahasti kahtia pienemmissäkin asioissa, joten kykeneekö se seisomaan yhtenä rintamana nyt Paras-hankkeessa?

Pohjois-Savon kuntia on moitittu, että ne ovat janttautuneet harvinaisen sitkeästi asemiinsa Paras-hankkeessa. Ministeriön kaipaamiin uudistuksiin lähdetään vasta viime tingassa. Ainoa todellinen muutos on ollut Karttulan yhdistyminen Kuopioon.

Ylä-Savon nelikon kompromissiratkaisu näyttää nyt toivon mukaan suuntaa myös muualle maakuntaan. Koillis-Savon, Sisä-Savon ja Keski-Savon kuntakuviot ovat vielä täysin levällään.

Seitsemän kuntaa yrittää tässä vaiheessa selviytyä Paras-hankkeesta hakeutumalla yhteistyöhön terveyspalveluissa KYSin kanssa. Kelpaako tämä liikelaitosmalli ministeriölle ja onko se toisaalta yhtään demokraattisempi kuntayhteistyöhön pohjaava ratkaisu?

Ministeriön kannasta on ollut kahdenlaista ilmaa. Joissakin pienissä elätellään toivetta, että 20 000 asukkaan raja olisi noin-raja, jonkinlainen ohjearvo. Toisten mielestä nykyinen kuntaministeri Mari Kiviniemi on edeltäjäänsä Hannes Mannista tiukempi ja 20 000 on hänelle ehdoton alaraja. Kohtapa se selviää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yhteinen katsomusaine johtaisi hankaluuksiin

Tutkimuksen ja koulutuksen rahoituspohja

Hajaannus alkaa uskontotunnilta

Koulu on työyhteisö siinä missä mikä muu tahansa

Savon yrityksillä lupaavia hankkeita

Keski-Suomella on kyynärpäät korkealla

Puheet kovenevat työtaistelu-uhan alla

Vuoden urheilija-listani on kääntynyt vuosi vuodelta enemmän joukkueurheilun suuntaan

Putin johtaa Venäjää hamaan tulevaisuuteen

Tämän päivän Pepit maailman reunoilla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.