Sopimus ei pitänyt

Kuntarakenteiden pienetkin muutokset herättävät kuntalaisissa usein suuria tunteita - puhumattakaan sitten kuntaliitoksista, jotka muodollisesti ovat suorastaan elämän ja kuoleman kysymyksiä.

Kun tunteet ovat pelissä, asioita ei voi ratkoa yksioikoisesti järkevällä matematiikalla saati raa'alla voimalla. Uusin vahvistus tälle on saatu nyt savolaisten naapurista Keski-Suomesta, jossa valmistellaan uuden uljaan Suur-Jyväskylän virallista syntymää.

Yhdistymissopimuksessa kunnat sopivat, että kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntalautakunnat yhdistetään yhdeksi "superlautakunnaksi". Lain mukaan sopimus sitoo osapuolia vähintään kolme vuotta. Lokakuun vaaleissa valitun Suur-Jyväskylän valtuusto on vasta aloittelemassa työtään, mutta enemmistö valtuutetuista on valmis repimään sopimuksen palasiksi jo ennen sen voimaantuloa. Heidän mielestään superlautakunta on liian suuri, ja se pitää sen vuoksi purkaa alkutekijöihinsä.

Vähemmistöön jääneet sopimuksen puolustajat ovat tietenkin tuohtuneet enemmistön menettelystä. Suomessa on totuttu luottamaan yhteisesti tehtyihin päätöksiin. Ilman tällaista lujaa luottamusta sovittuihin pelisääntöihin monetkin suuret ja kipeät ratkaisut jäisivät tekemättä.

Voimainsa tunnossa olevan uuden Suur-Jyväskylän kaupunginvaltuusto ei ole ensimmäinen eikä viimeinen, joka on ottanut vallan saatuaan lain omiin käsiinsä. Kuntarakenteita muuttava Paras-hanke on kuitenkin koko maassa niin herkässä vaiheessa, että Jyväskylän tapahtumilla on myös yleistä merkitystä. Jäljet pelottavat...

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Itsenäisyys-hankkeen karu jälkinäytös

Loukkaantumisen aika

Luokkakokous – "Yhtä nopeasti kuin joukko katosi pihalta ruusuineen olivat nämä ihmiset nyt palautettavissa tähän epätodelliseen kuplaan"

Ydinvoima tulee vihreiden eteen ehkä kahdestikin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.