Sopivasti töitä

Toivotatko vielä muille työn iloa? Se ei ole enää yleistä. Nykyään tilalle on tullut muun muassa toivotus tsemppiin tai sähköposti voi päättyä voipuneesti voimia-sanaan.

Voimien toivominen kielii väsymyksestä. Miten tähän on tultu? Onko työtä sopivasti, liikaa vai onko asenne työhön muuttunut?

Työelämästä pulpahtaneita huolestuttavia signaaleja on miettinyt muun muassa Matti Apunen, joka juuri siirtyi Aamulehden päätoimittajan hektisestä tehtävästä Elinkeinoelämän Valtuuskunnan johtajaksi.

Kauppalehti otsikoi viikko sitten Apusen haastattelun kysymyksellä Mihin katosi työn ilo?

Apusen synkän analyysin mukaan nykyään on levinnyt käsitys, että työelämä on kujanjuoksu, josta harvat selviävät vaurioitumatta. Hän ja lukuisat työelämän tutkijat toteavat, että työtehtäviin keskittyminen voi olla vaikeaa keskeytysten ja töiden huonon organisoinnin vuoksi.

Aiemmat sukupolvet jyystivät työssään, koska muita vaihtoehtoja ei nähty. Ei pahemmin mietitty, pitikö töissä viihtyä.

Suomalaisten työmoraalia arvostetaan maailmalla. Työ oli aikoinaan arvossaan muuallakin Euroopassa. Saksalainen taloustieteilijä ja sosiologi Max Weber pohti vuonna 1904 teoksessaan Protestanttinen etiikka ja kapitalismin henki, kuinka kapitalismin juuret ovat predestinaatio-opissa. Sen mukaan maallisessa elämässä hyvin menestyminen on osoitus Jumalan suosiosta.

Suomessa on purrut luterilainen etiikka, jossa arvostetaan työtä ja ahkeruutta sekä kritisoidaan laiskuutta. Uskonpuhdistaja Martti Lutherin mukaan ihminen on luotu tekemään työtä niin kuin lintu on luotu lentämään.

Luther tosin kehotti kohtuullisuuteen työtahdissa. Ahkeruuteen taipuvaisia työntekijöitä ja heidän työnantajiaan tulee suojella heiltä itseltään.

Työlämään kannattaa suhtautua kuin maratoniin. Energiavarastojen täytyy riittää suunnitellulla vauhdilla 42 kilometrin taivalluksen loppuun saakka. Moni jaksaa yhtä monta vuotta työelämässä.

Ajat muuttuvat. Työelämässä patistetaan jaksamaan entistä iäkkäämmäksi, koska elinikä kasvaa. Huoltosuhde ei saa vääristyä niin, että eläkkeiltä ja palveluilta murenee rahoituspohja.

Ikääntyessään ihminen alkaa leipääntyä työntekoon, mutta nykyään vaaditaan joustavuutta, moniosaamista ja verkostoitumista. Ei sellainen kaikilta onnistu.

Jos työn vaativuus kasvaa liikaa ja työvuosia vain lisätään, osa uupuu. Se ilmenee sairauspoissaoloissa ja eläkkeelle hakeutumisena. Työterveyslaitoksen professorin Matti Ylikosken mukaan työelämää voi verrata valtion rautateihin: vauhti kiihtyy ja asemien välit pitenevät.

Ihmiset haluavat varata aikaa lastenhoitoon, parisuhteen hoitamiseen ja harrastuksiin. Työ ei ole koko elämä.

Palkkatyölle annetaan sentään noin kahdeksan tuntia päivästä plus työmatkat. Riittävä unikin pitää saada.

Elämäntyyli on muuttunut entistä yksilökeskeisemmäksi. Nuorempi polvi ei ajattele, mitä voin antaa työnantajalle, vaan mitä työnantaja voi antaa minulle. He odottavat mielenkiintoisia työtehtäviä sekä mieluummin sparraavaa kuin käskyttävää johtamista.

Raamatun lause otsa hiessä sinun on hankittava leipäsi ei tähän sukupolveen päde.

Ei töissä voida niin huonosti kuin tiedotusvälineet raportoivat. Median tehtävänä on nostaa keskusteluun epäkohtia, mikä voi auttaa niiden korjaamista. Peilissä ei näy koko kuva.

Mikä on oma työn imusi? Se selviää Työterveyslaitoksen nettisivujen testissä, jossa mittareina ovat tarmokkuus, omistautuminen, uppoutuminen ja ylpeys omasta työstä.

Työn imussa oleva työntekijä kokee työnsä merkitykselliseksi ja haasteelliseksi. Se on olennaista.

Kirjoittaja on Savon Sanomien kuntatoimittaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.