Sopu on kariutumassa

Mitä mieltä on tärkeiden asioiden valmistelemisessa poliittisesti laajapohjaisissa komiteoissa tai työryhmissä, jos sovituista asioista ei pidetäkään kiinni?

Tätä voi hyvällä syyllä kysyä, kun seuraa tapaa, jolla kaksi suurta puoluetta suhtautuu Christoffer Taxellin johtamassa perustuslakikomiteassa saavutettuun kompromissiin.

Jo komitean esitysten julkistamispäivänä sosiaalidemokraatit tekivät oman irtiottonsa. SDP:n edustajina komiteassa olivat kansanedustajat Johannes Koskinen ja Heli Paasio. He hyväksyivät ja allekirjoittivat komitean enemmistön esitykset muun muassa tavasta, jolla ratkaistaisiin tasavallan presidentin ja hallituksen mahdolliset erimielisyydet ulkopolitiikan hoitamisessa.

Komitean järjestämässä tiedotustilaisuudessa he kuitenkin kertoivat sitovansa asian vaaliuudistukseen, josta hallitus viime viikolla antoi esityksen eduskunnalle.

Keskusta puolestaan irtautui komiteasta antaessaan sen esityksistä lausunnon oikeusministeriölle. Puheenjohtaja Matti Vanhasen ja eduskuntaryhmän puheenjohtajan Timo Kallin allekirjoittamassa lausunnossa keskusta onkin yllättäen sitä mieltä, että kriisinhallintajoukkojen lähettämisestä pitää jatkossakin päättää nykyisessä järjestyksessä, vaikka komitea toisin esitti.

Laajapohjaisen valmistelun idea on siinä, että hallituspuolueet etsivät suurista ja periaatteellisista uudistuksista sopua yhdessä oppositiopuolueiden kanssa. Tapana on ollut, että jos yksimielisyys löytyy, puolueet elävät sen mukaisesti myös hallituksessa ja eduskunnassa.

Siitä ei nyt näytä tulevan mitään. Komiteassa yhdessä sovittua eivät kunnioita edes hallituspuolueet.

Olisiko parempi toimia jatkossa niin, että ministeriöt valmistelevat ja hallitus riitelee sen jälkeen sisällään? Opposition vuoro tulee, kun esitykset tuodaan eduskuntaan.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vanhankissanpäivät

Pahat, rumat ja päästöttömät

Soten kaatuminen närästäisi Pohjois-Savossa

EU:n on muodostettava oma ääni maailmanpolitiikassa

Vienti rahoittaa hyvinvointia

Kun evoluutio meni pieleen

Tiedeuutisissa liioittelu on pahinta myrkkyä

EU-parlamenttiin tarvitaan tänään taistelevia norsuja

Yritysten koko verojalanjälki on iso

Ovien aukaisijoidenkin oltava varuillaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.