Sopuisa tuomioistuin

Työriitoja ratkova työtuomioistuin on tänä vuonna ratkaissut selvän enemmistön käsittelemistään jutuista työnantajapuolen eduksi. Turun Sanomat (16.12.) on laskenut, että tähän mennessä käsitellyistä vajaasta sadasta jutusta 74 prosenttia on päätynyt työntekijäpuolen tappioksi.

Joku voisi äkkiseltään arvella, että työtuomioistuin toimii puolueellisesti. Tästä ei kuitenkaan ole kyse. Puolueettomien asiantuntijoiden lisäksi työtuomioistuimessa on edustus sekä työnantaja- että työntekijäpuolelta. Tänä vuonna tuomioistuin on kuitenkin äänestänyt vain kuudessa prosentissa käsitellyistä tapauksista, mikä on itse asiassa vähemmän kuin aikaisempina vuosina.

Miksi työntekijät sitten ovat hävinneet niin suuren osan jutuista?

Suurin selittäjä on se, että valtaosa työtuomioistuimeen viedyistä työriidoista on koskenut työrauhaa. Kysymys on käytännössä ollut laittomista lakoista. Määräykset työrauhasta ovat niin yksiselitteisiä etteivät edes työntekijäpuolen edustajat ole äänestyttäneet päätöksistä.

Laittomien lakkojen suurta määrä kertoo ainakin siitä, että sellaisiin turvaudutaan liian usein. Näin tapahtuu, koska laittomista lakoista säädetyt sakkorangaistukset ovat jääneet jälkeen ajastaan. Sakot ovat yleensä niin pieniä, ettei niillä ole minkäänlaista merkitystä kokonaisten ammattiliittojen tai edes niiden paikallisosastojen taloudelle.

Siksi lakkoihin joskus ryhdytään tietoisena siitä, että rapsut tulevat. Lakkojen avulla ammattiliitot tai -osastot kuitenkin saavat haluamaansa julkisuutta.

Sakot ja laittomilla lakoilla työnantajille tai muulle yhteiskunnalle aiheutetut vahingot eivät ole enää missään suhteessa toisiinsa. Se ei ole oikein.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.