Sopuisa tuomioistuin

Työriitoja ratkova työtuomioistuin on tänä vuonna ratkaissut selvän enemmistön käsittelemistään jutuista työnantajapuolen eduksi. Turun Sanomat (16.12.) on laskenut, että tähän mennessä käsitellyistä vajaasta sadasta jutusta 74 prosenttia on päätynyt työntekijäpuolen tappioksi.

Joku voisi äkkiseltään arvella, että työtuomioistuin toimii puolueellisesti. Tästä ei kuitenkaan ole kyse. Puolueettomien asiantuntijoiden lisäksi työtuomioistuimessa on edustus sekä työnantaja- että työntekijäpuolelta. Tänä vuonna tuomioistuin on kuitenkin äänestänyt vain kuudessa prosentissa käsitellyistä tapauksista, mikä on itse asiassa vähemmän kuin aikaisempina vuosina.

Miksi työntekijät sitten ovat hävinneet niin suuren osan jutuista?

Suurin selittäjä on se, että valtaosa työtuomioistuimeen viedyistä työriidoista on koskenut työrauhaa. Kysymys on käytännössä ollut laittomista lakoista. Määräykset työrauhasta ovat niin yksiselitteisiä etteivät edes työntekijäpuolen edustajat ole äänestyttäneet päätöksistä.

Laittomien lakkojen suurta määrä kertoo ainakin siitä, että sellaisiin turvaudutaan liian usein. Näin tapahtuu, koska laittomista lakoista säädetyt sakkorangaistukset ovat jääneet jälkeen ajastaan. Sakot ovat yleensä niin pieniä, ettei niillä ole minkäänlaista merkitystä kokonaisten ammattiliittojen tai edes niiden paikallisosastojen taloudelle.

Siksi lakkoihin joskus ryhdytään tietoisena siitä, että rapsut tulevat. Lakkojen avulla ammattiliitot tai -osastot kuitenkin saavat haluamaansa julkisuutta.

Sakot ja laittomilla lakoilla työnantajille tai muulle yhteiskunnalle aiheutetut vahingot eivät ole enää missään suhteessa toisiinsa. Se ei ole oikein.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Itsenäisyys-hankkeen karu jälkinäytös

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.