Soraääniä kuuluu kuulua

Julkisen sanan neuvosto (JSN) julkaisi keskiviikkona kannanoton sananvapauden rajoittamispyrkimyksistä.

Kannanotto on tarpeellinen. Tiedotusvälineiden edustajat törmäävät lähes päivittäin tilanteisiin, joissa yritysten, yhteisöjen ja jopa kuntien ja valtion palveluksessa olevat henkilöt ilmoittavat, etteivät suostu haastatteluun, koska oma esimies on sen kieltänyt.

JSN katsoo, että halu suitsia mielipiteen ilmaisua ulottuu jopa poliittisen päätöksenteon korkeimmalle tasolle valtioneuvostoon. Viime keväänä käynnistynyt valtioneuvoston yhtenäisen strategisen viestinnän uudistusprojekti haluaa yhdenmukaistaa ministerien ja ministeriöiden ulostuloja mediassa. Ikäviä soraääniä kuuluu niin varmasti vähemmän, mutta pahimmillaan mielivaltaisesta kahlinnasta voi seurata se, että terve poliittinen keskustelu vaimenee.

Demokraattiseen sivistysvaltioon kuuluu sananvapaus, joka merkitsee esimerkiksi vapautta ilmaista mielipiteensä julkisuudessa kenenkään ennalta estämättä.

Sananvapaus ei kuitenkaan tarkoita vapautta sanoa tai julkaista mitä tahansa, jo lainsäädäntö asettaa sille rajoituksia.

Soraääniä kuuluu kuulua. Ellei niitä kuulu, yhteiskunnassa on silloin jotakin pahasti vialla.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.