Sormenjäljet passiin

Suomessa ryhdyttiin myöntämään sormenjälkipasseja tämän viikon alussa. Sormenjäljet ovat toinen passiin liitettävä biometrinen tunniste. Digitaalinen kasvokuva sisällytettiin passin siruun jo vuonna 2006.

Uudistuksilla pyritään ehkäisemään passien väärentämistä ja sitä kautta torjumaan vakavaa rikollisuutta kuten terrorismia. Taustalla on EU:n asetus, joka velvoitti jäsenvaltiot lisäämään sormenjäljet kansallisiin passeihin ja matkustusasiakirjoihin viimeistään kesäkuussa. Passien turvamekanismien lisääminen on tärkeätä, sillä passi on kansainvälisesti tärkein matkustus-asiakirja. Digitaalinen kuva oli jo hyvä edistysaskel, mutta sormenjäljet tekevät passista entistä turvallisemman.

Uudistuksen valmisteluvaiheessa esimerkiksi tietosuojavaltuutettu on ollut huolissaan siitä, että kansalaisilta otetut sormenjäljet päätyvät mahdollisen lainuudistuksen myötä poliisin sormenjälkirekisteriin. Nyt ne rekisteröidään kansalliseen rekisteriin.

Kansainvälisen vakavan rikollisuuden ehkäiseminen aiheuttanee kuitenkin sen, että sormenjäljet siirtyvät poliisin ulottuville jossakin vaiheessa. Suomessa ilmiö aiheuttanee paljon kritiikkiä. On kuitenkin muistettava, että esimerkiksi Yhdysvallat on jo vuosikausia ottanut maahan saapuvilta ihmisiltä sormenjäljet ja digitaalisen kasvokuvan. Tunnisteet ovat maan turvallisuusviranomaisten käytössä. Tietosuojaviranomaiset pitävät sormenjälkirekistereitä arveluttavina ihmisten yksityisyyden ja ja liikkumisen vapauden kannalta. He pelkäävät myös, että rekisteriä voidaan hakkeroida. Tietosuojaihmisten näkemykset ovat ymmärrettäviä. Heidän tulee kuitenkin muistaa, että kansainvälistä rikollisuutta vastaan on taisteltava parhain mahdollisin asein.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.