Sorretaan kuin ennen naisia

Enemmistödemokratia on toki parempi kuin vähemmistödiktatuuri. Omat kohtalokkaat seurauksensa on kuitenkin myös sillä, että enemmistö katsoo asioita pelkästään omasta hyötynäkökulmastaan ja eikä anna mitään arvoa vähemmistön näkemyksille tai oikeuksille.

Tuskin voidaan puhua suoranaisesta kansanvallasta, jos ääritilanteessa 101 edustajaa jyrää täysin alleen 99 edustajan mielipiteet 200-päisessä eduskunnassa. Tosin eduskuntaa nähdään harvoin täysilukuisena, koska ainakin kokoomuksen kansanedustaja Kimmo Sasi Tampereelta näyttää tehneen tällä vaalikaudella jo 87 matkaa ulkomaille.

Hitaalta hämäläiseltä se on hämmästyttävä saavutus. Voi vain arvailla, miten monta matkapäivää Sasilla olisi, jos hän olisi liukasliikkeinen itäsuomalainen?

Hallituspuolueille enemmistödemokratian edut ovat niin suuret ja kiistattomat, ettei hallituksen anneta hajota kirveelläkään.

Menneinä vuosikymmeninä, jolloin oppositiollakin oli vielä valtaa määräenemmistösäädösten kautta, hallituksia kaadettiin hyvinkin pieniin riitoihin – jos ei muuhun, niin maataloustukiin. Tänään kaksi johtavaa hallituspuoluetta ovat täysin eri linjoilla useammastakin todella suuren luokan asiasta, mutta juna kulkee vaan kuin Kari Tapion kerrallisessa laulussa.

Vaikka kokoomus on suurin hallituspuolue, tyytyy se kuuntelemaan korvat luimussa, miten SDP harjoittaa omaa hallituksen sisäistä oppositiopolitiikkaansa. Tuoreimman esimerkin tarjoaa suhtautuminen Saksan ja Ranskan ajamaan rahoitusmarkkinaveroon, josta johtavat hallituspuolueet ovat tyystin eri mieltä. Kokoomukselaisten on pakko sietää demareita, koska hallituksen hajottua heillä ei olisi pääministeriä.

Politiikkaan tulee ryhtiä, jos ja kun poliitikot ovat ryhdikkäitä. On ollut kiusallista katsoa, miten hallituspuolueitten johtajat ovat olleet kuin Pietari hiilivalkealla kuntavaalien viime päivien paneelikeskusteluissa.

Kukaan ei ole kuullut kenenkään puhuneen koskaan, että Suomeen riittää 70 kuntaa – ei edes kuntaministeri, jonka alaiset virkamiehet tuon esityksen valmistelivat. Ja tällaisten muistamattomien vallankäyttäjien kanssa meidän on elettävä ja oltava heille kiitollisia kaikesta hyvästä, mitä ylhäältä annetaan.

Vähemmistöilläkin on oikeus tulla kuulluksi ja huomioiduksi suomalaisessa päätöksenteossa.

Toisen sukupuolen osalta tämä oikeus tunnustetaan, ja naisten asemaa yhteiskunnassa kohennetaan voimallisesti laeilla ja asetuksilla.

Naiskiintiöillä on kyllä edelleen arvostelijansa ja vastustelijansa Suomessa, mutta kiistatta ne ovat kuitenkin ohjanneet tehokkaasti päätöksentekoa. Ilman lakisääteisiä kiintiöitä moni hallitus ja moni lautakunta olisi vielä tänään vailla kaivattua ”naisen tuoksua”.

Poliittisen ja taloudellisen kehityksen ja siihen liittyvien väestömuutosten myötä päätöksenteko on keskittymässä Suomessa yhä lujemmin eteläiseen Suomeen sijoittuneelle enemmistölle.

Niin sanottu ”maakuntien Suomi” on ajautumassa samaan alistettuun asemaan kuin naiset muinoisessa agraarisessa, talonpoikaisessa yhteiskunnassa. Etelä ja länsi tekevät päätökset idän ja pohjoisen ylitse kysymättä ja kuuntelematta alueellisia näkemyksiä. Saadakseen oikeutta alueitten on saatava päätösten valmisteluun samanlaiset kiintiöt kuin ne, joilla turvataan naisten asema.

Ilman kiintiöitä tilanne on aivan nurinkurinen. Yhden esimerkin tarjoaa Kuopioon alueellistettu Fimea. Kun se kokosi työryhmän pohtimaan valtakunnallista lääkeinformaatiota, apteekkien edustajaa ei otettu suinkaan Itä-Suomen yliopiston apteekista Kuopiosta, vaan Helsingistä. Työryhmän kahdeksasta jäsenestä vain yksi oli Helsingin ulkopuolelta.

Kartalta katsoen Suomi-neidon viisaus ei ole päässä tai sydämessä, vaan varpaissa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.