Sosiaaliturvattua arkielämää

Poliitikkojen, varsinkin pitkään eduskunnassa istuneiden, on sanottu erkaantuneen tavallisten ihmisten arjesta. Kun poliitikko haluaa tulla tykö äänestäjiä, hän alkaa puhua arjen tuntemisen tärkeydestä.

Niin teki viime viikolla SDP:n puheenjohtajaehdokkaaksi ilmoittautunut toista lastaan odottava kansanedustaja Miapetra Kumpula-Natri.

Arjen reunaehdot ovat aina taloudelliset ja riippuvaiset työstä. Jos työtä ei ole, elannon takaa sosiaaliturva. Hyväpalkkaisten ja monia muitakin etuja nauttivien poliitikkojen näkymä tavallisten suomalaisten arkeen on väistämättä sumuinen.

Sosiaali- ja terveysministeriö avasi tämän kuun alussa valtionhallinnon keskustelufoorumilla www.otakantaa.fi -sivustossa keskustelun, jonka tarkoituksena on pohjustaa valmisteilla olevaa sosiaaliturvan kokonaisuudistusta.

Ministeriö on ilmoittanut haluavansa kuulla, mitkä ovat kansalaisten mielestä sosiaaliturvan suurimmat ongelmat ja miten suomalainen sosiaaliturvajärjestelmä saataisiin asiakkaan kannalta joustavaksi ja yksinkertaiseksi. Ministeriö kysyy myös, millä keinoilla työn vastaanottaminen koettaisiin aina kannustavammaksi kuin työttömyys.

Runsaassa kahdessa viikossa viestejä on kertynyt yli 400.

Tiistaina sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä (kesk.) osallistui sivuston chat'iin ja vastasi hänelle tehtyihin kysymyksiin.

Luonnollisesti Hyssälä ei voinut luvata mitään, mutta kuvaili kannustavaa sosiaaliturvaa sellaiseksi, että se eri elämäntilanteissa aina kannustaa aktiiviseen toimintaan, työhön ja opiskeluun. Hyssälä lupasi myös, että tuloloukut selvitetään.

Toivottavasti ne selvityksen jälkeen myös poistetaan.

Nykyistä sosiaaliturvaa voi verrata ilman piirustuksia kyhättyyn rakennukseen. Jos katto on vuotanut, reikä on paikattu pellin palalla. Rakennuksen sisällä on sokkeloita, joissa eteneminen on vaikeaa. Sosiaalietuuksia säädellään useilla kymmenillä säädöksillä ja erilaisia etuusnimikkeitä on lähes sata. Turvan kanssa on niin ja näin, jos kansalainen jauhautuu vaikeasti tulkittavan byrokratian rattaissa.

Netin viestit kuvaavat aitoa suomalaista arkea, sitä missä pienituloiset, työttömät, sairaat ja lapsiperheet joutuvat kamppailemaan hakiessaan suojaa sokkeloisesta rakennelmasta.

Erityisesti työmarkkinatuki on saanut kansalaiset tarttumaan hiireen, esimerkiksi näin: "Työttömiä ei missään nimessä tule pakottaa töihin työmarkkinatuella. On paljon härskejä työnantajia, jotka pitävät työtöntä töissä yhdeksän kuukautta ja ottavat sitten uuden orjan. Kun ilmoitin keskeyttäväni työnteon, työnantajan naama venähti, hän ei ollut selvästi tottunut siihen, että orja poistuu paikaltaan ennenaikaisesti."

Tai näin: "Päättäjät näkyvät luulevan, että työnantaja palkkaa työmarkkinatuella pakkotyöllistetyn reppanan tai että hän saa arvokasta työkokemusta, jonka jälkeen työllistyy avoimille markkinoille. Useimmissa tapauksissa näin ei käy, vaan työtön palaa työttömäksi yhä uudelleen ja uudelleen."

Myös luukun toiselta puolelta on otettu kantaa. Nimimerkki Sossuntäti korottaisi lasten kotihoidontukea, siirtäisi omaishoidon valtion maksettavaksi ja takaisi väliaikaista työtä vastaanottavalle katkeamattomat tulot.

Lakitekstien vaikeaselkoisuus on saanut kirjoittajan toteamaan, että oikeustieteellisiä aineita opiskelleen tavallisen maisterinkin on mahdotonta käsittää, mitkä etuudet huomioidaan tuloina, mitkä ei. Toinen kertoo olleensa kurssilla, jossa kolme kurssilaista soitti Kelaan, ja jokainen sai samaan kysymykseen erilaisen vastauksen. Yksi niistä osoittautui oikeaksi.

Uudistusta valmisteleva SATA-komitea kuulee mahdollisimman laajasti eri tahoja uudistusta valmistellessaan. Komitea pyrkii etenemään vauhdikkaasti ja tekee jo tänä keväänä ehdotuksensa kiireellisimmiksi katsomistaan uudistuksista.

Ensimmäiset lakiesitykset on tarkoitus antaa eduskunnalle syysistuntokaudella ja ehdotus uudenlaisesta sosiaaliturvasta pitäisi olla valmis ensi vuoden loppuun mennessä.

Toivottavasti uusi rakennelma pannaan pystyyn kunnollisilla piirustuksilla. Se on oltava todellinen turva.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hyvä elämä, armelias kuolema, mielellään ei jäisen vuoren huipulla

Venäjän urheilu ei pääse irti suhmuroinnista

Hallituksen on tärkeintä ryhtyä nyt oikeisiin töihin

Liikenteen isot ilmastopäätökset

Halpa pesukone ei ollutkaan halpa

Yksilökeskeisyys luomyös yksinäisyyttä

Aika ei ollutvielä kypsä hyönteisruualle

Mitä olikaan musta hiili?

Maanantaina on hyvät mahdollisuudet tuhlata veronkorotukset

Työehtojen sovittelu on entistä vaikeampaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.