Sotaharjoituksista tulisi puhua kuin yhdestä suusta

Alkuviikosta Helsingissä vieraillut James Mattis oli ensimmäinen Yhdysvaltain puolustusministeri Suomessa yli 15 vuoteen. Sitä harmillisempaa oli sekavien mielikuvien synnyttäminen Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjasta juuri tapaamisen yhteydessä. Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) käynnisti kohun kertomalla jo perjantaina MTV:llä, että Suomi on alkanut valmistella suurta kansainvälistä sotaharjoitusta, johon hän toivoi erityisesti USA:ta mukaan.

Hämmentäväksi ulostulon teki, ettei ministeri ollut keskustellut harjoituksista tai kutsusta tasavallan presidentin tai hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan kanssa. Näin merkittävässä asiassa ulkopolitiikan johdon tulisi puhua kuin yhdestä suusta. Tärkeä puolustusministerikokous ja Mattisin vierailu korostivat vakaan linjan tarvetta.

Jussi Niinistön sooloilu ja siitä roihahtanut sisäpoliittinen nokittelu näyttivät noloilta. Mattis toki ylisti suhteiden vahvaa tolaa ja kommentoi kutsuun diplomaattisesti, että harjoitella pitää.

Itse suurharjoitusten tarpeesta on kahdenlaista ilmaa. Jussi Niinistön ohella ajatusta on kannattanut puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.), joka ehdotti syksyllä Ruotsin Auroran edellä, että vastaava monikansallinen harjoitus voitaisiin järjestää Suomessakin (Helsingin Sanomat 9.9.). Puolustusministerin toiminnassa Kanerva kritisoi lähinnä menettelytapaa (Yle 7.11.).

Presidentti Sauli Niinistö ei erityisemmin peitellyt närkästystään Jussi Niinistöä kohtaan, vaikka totesikin olevansa varovaisen myönteinen ajatukselle. Ministeri jätti presidentin ikävään välikäteen, josta jää väistämättä särö luottamukseen. Presidentin omaa ajattelua voi lukea lausunnosta, jonka mukaan Naton ja Venäjän suhteiden paranemiseksi olisi toivottavaa, että Venäjän Zapad-harjoitusten kaltaisista ”ongelmatapahtumista” päästäisiin eroon.

Presidentti neutraloi puolustusministerin suurharjoituksen kytkemällä ehdotuksen puolustusvoimien tavanomaiseen lähtevän vuosiluokan pääsotaharjoitukseen. Mattisin kanssa presidentti kertoi puhuneensa ennen muuta rauhasta.

Mattisin vierailu osui keskelle Suomen sisäpolitiikan jännitteisiä vaiheita. Jussi Niinistöllä voi olla paineita näyttäviin irtiottoihin, kun sinisen tulevaisuuden kannatus matelee. Sauli Niinistöllä ajankohtainen tavoite on päinvastainen: pitää asetelma vakaana presidentinvaalien alla.

Puolustuspoliittinen selonteko sinänsä mahdollistaa kansainvälisen sotaharjoituksen Suomessa. Myös sotilaallisesti liittoutumattoman maan on hyvä harjoitella avun vastaanottamista.

USA- ja Nato-yhteistyö lisää EU:n kasvavan puolustusulottuvuuden rinnalla kerroksia maanpuolustuksen uskottavuuteen, vaikka liittoutuminen ei ole ajankohtaista. Pohdintaa mahdollisista amerikkalais- tai Nato-joukoista Suomen maaperällä on joka tapauksessa käytävä perusteellisesti eduskunnassa ja ulkopolitiikan johdon kesken.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kuopio irtisanoo henkilöstöään – vanhustenhoitoa uhkaa työvoimapula

Vasemmistoliitto iskee nyt perussuomalaisten kylkeen

Tieteenvastustus ei kasvakaan

Kova leipä, pehmeä markkinointi

Suomi mukaan maailman jalkapalloperheeseen

Kanttila ei tule kuntoon hurskastelulla

Kolmen lapsen politiikkaan

Kusti ei voi polkea paikallaan

Ihmisoikeussopimuksen rikkomus häpeä Suomelle

Vasemmistoliiton pitää keksiä parempaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.